Tiffany Schriemer: “Mijn hoofd is soms verschrikkelijk.”
Tiffany Schriemer: “Mijn hoofd is soms verschrikkelijk.” Foto: Privébezit

Tiffany vraagt met ‘Last Man Standing’ aandacht voor psychische problemen

Door: Britta Janssen Algemeen

KLOETINGE – Zaterdag 31 oktober staan Nederlanders drie uur lang op een stoel, balk of andere verhoging om te laten zien dat mensen met psychische klachten niet alleen staan. Ook Tiffany Schriemer. 

Last Man Standing@home is een initiatief van MIND, een organisatie die het taboe op psychische problematiek wil doorbreken. Tiffany Schriemer (23) hoorde van een kennis over de actie en besloot zich erbij aan te sluiten. De deelnemers krijgen een online verbinding met elkaar. Zo staan ze niet alleen. 

Praten

De actie verwijst symbolisch naar de positie waarin veel mensen met psychische problemen verkeren. “Praten over je problemen is heel belangrijk”, benadrukt Tiffany. “Ik heb al heel lang hulp van professionals. Bijna een jaar woon ik nu in een instelling van Emergis. Het is niet leuk, maar wel noodzakelijk.”

Door trauma’s uit het verleden kampt Schriemer met angstaanvallen en dissociatieve momenten, waarbij ze niet weet wat er om haar heen gebeurt. “Ik kan uren voor me uit staren, zonder te beseffen waar ik ben. Later kan ik me niet herinneren wat er in die tijd gebeurd is. Mijn hoofd is soms echt verschrikkelijk. Ik herbeleef mijn trauma’s en heb last van zelfhaat.”

Kunst

Kunst is voor Schriemer een uitlaatklep. “Het klinkt cliché, maar kunst geeft mij vrijheid. Met tekenen en grafische ontwerpen kan ik alles creëren. Ik zou graag een studie volgen om mijn kunst verder te ontwikkelen, maar dat zit er nu nog niet in.” De dagelijkse inspanningen om haar PTSS, dissociatieve stoornis en autisme onder controle te houden vragen zoveel van Schriemer dat een opleiding niet haalbaar is. “Ik heb op vele scholen gezeten, maar ze wisten vaak niet wat ze met me aan moesten. Gelukkig kan ik er over praten, anders was het nog veel erger geweest.” 

Ze raadt iedereen die ergens mee zit aan het uit te spreken. Een gesprek met de huisarts is de eerste stap naar professionele hulp. Daarbij zijn familie en vrienden erg belangrijk. “Psychische problemen zijn niet zomaar opgelost. Familie en vrienden zullen geduld moeten hebben, dat is heel belangrijk. Zonder steun zijn mentale ziektes nog veel zwaarder.”

Kracht

MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Dit jaar vindt de vierde editie van Last Man Standing plaats. Met de actie wordt geld opgehaald, zodat MIND psychische problemen bij jongeren kan helpen voorkomen en jongeren kan ondersteunen. “De filmpjes van MIND geven mij kracht”, zegt Schriemer. “Er zitten nuttige tips bij die je verder kunnen helpen.” Jaarlijks overlijden er ruim 1900 mensen aan zelfdoding, waarbij het aantal zelfdodingen onder jongeren stijgt. Het probleem zit ‘m vaak nog in het niet (durven) praten over wat er in je hoofd omgaat, schaamte, taboe… Maar liefst vier op de tien jongeren met psychische klachten durft daar niet over te praten. “Door te praten wordt het minder zwaar en kun je hulp krijgen. Niemand hoeft het alleen te doen.”

Kijk voor meer informatie en doneren op www.doemeemetmind.nl/actie/tiffany-schriemer.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief