Ilona Sonke (l) en Anouk Vermaas.
Ilona Sonke (l) en Anouk Vermaas. Foto: Ilona Sonke

‘Gezond eten zonder vlees is niet moeilijk’

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND – Dat Nederlanders de afgelopen maanden meer vlees zijn gaan eten verbaast diëtist Anouk Vermaas van diëtistenpraktijk Ilona Sonke niet.

Ze denkt dat mensen wereldwijd meer zijn gaan eten. “Door het coronavirus zitten mensen veel meer thuis, waardoor ze zich eerder vervelen en sneller naar eten pakken.” 

Mager

Vermaas vindt dat als diëtist niet positief, want per dag hebben we niet zo veel vlees nodig. Per week is volgens haar 500 gram vlees voldoende en dan reken je broodbeleg mee. Maximaal 300 gram daarvan mag rood vlees zijn. “Magere vleessoorten zijn het gezondst om te consumeren, zoals veel soorten rundvlees en kipfilet. Ook varkensvlees zoals beenham of varkenshaas kan mager zijn. Te veel vlees, en dan vooral rood en bewerkt vlees, wordt in verband gebracht met het krijgen van een beroerte, diabetes type twee en kanker. Veel vlees kan ook het cholesterol verhogen, waardoor er meer kans is op hart- en vaatziekten”, legt ze uit.

Vermoeid

Wie geen vlees eet moet zorgen voor voldoende vervangende producten zoals vis, vleesvervangers, noten, eieren en peulvruchten, omdat daarin bepaalde vitaminen en mineralen zitten. “Een goed opneembare soort ijzer en vitamine B12 zijn voorbeelden die in vlees zitten. Wie een tekort heeft aan die voedingsstoffen kan zich erg vermoeid en licht in het hoofd voelen en minder eetlust hebben. Het is niet moeilijk om gezond te eten zonder vlees. Vraag het eens aan diëtist.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief