Kinderen leren het een en ander over tuinonderhoud.
Kinderen leren het een en ander over tuinonderhoud. Foto: Coby Weijers

Kinderen van De Basis zijn blij met hun voedselbosje

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Met een beetje geluk kunnen leerlingen van Montessorischool De Basis in Goes over een tijdje bramen en appels plukken op hun schoolplein. Jongens en meiden uit de groepen vijf en zes hebben een voedselbosje geplant. Het is een project van IVN Natuureducatie.

In het bosje staan 22 soorten bomen, planten en struiken. Alles is deels of helemaal eetbaar. In het bosje van dertig vierkante meter vinden de kinderen onder meer citroenmelisse, colakruid, een appelboompje en zowel een frambozen- als bramenstruik. “Er hoort een educatief programma bij”, legt schooldirecteur Sabriene Hendrikse uit. “Kinderen leren waar hun eten vandaan komt.”

Schoolplein

Het bos is onderdeel van het schoolplein van De Basis. “Het past bij het Montessori-onderwijs dat je goed zorgt voor de omgeving. We zijn ons schoolplein stapje voor stapje groener aan het maken. Laatst hebben we nog een paar boompjes geplant die uit de Frans Naereboutstraat kwamen. Het voedselbosje past precies in het plaatje.”

Bankjes

Alle kinderen krijgen les over en in het bosje en ze gaan het samen onderhouden. Als het goed weer is, kunnen ze buiten les krijgen, want er staan bankjes bij het groen. “Het is een soort buitenlokaal.”

De Basis is één van de acht basisscholen in Zeeland dat een voedselbosje krijgt. Het is een project van IVN Natuureducatie en gesubsidieerd door de provincie en landelijke overheid.

Revolutie

IVN ziet de voedselbosjes als een onderdeel van de groene revolutie, die moet zorgen voor veel meer natuur op schoolpleinen. De groene schoolpleinen zijn volgens de initiatiefnemers een lekkere uitlaatklep voor de kinderen, maar ook beter voor de biodiversiteit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief