Warmtenet met restwarmte Zeeland Refinery kan, maar is nog te duur
<p>06-zeeland-refinery-large</p>

06-zeeland-refinery-large

(Foto: )

Warmtenet met restwarmte Zeeland Refinery kan, maar is nog te duur

‘s-HEERENHOEK - De restwarmte van Zeeland Refinery is voldoende om de huizen in Lewedorp, Nieuwdorp, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand en Borssele het hele jaar te verwarmen en te voorzien van warm water. 


Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd met ondersteuning van het Interreg-project Doen Energiemakelaar. Het is uitgevoerd door Bureau Greenvis. De stroom restwarmte van de olieraffinaderij is voldoende om de huizen in de vijf dorpen het hele jaar door te verwarmen. In combinatie met de plannen voor de bouw van een waterstoffabriek in het Sloegebied is het plan toekomstbestendig, omdat de restwarmte bij de productie van waterstof ook is te gebruiken op het warmtenet, zo zeggen de onderzoekers. 

Kostbaar

Vanwege de hoeveelheid laagbouw en de afstand tussen de huizen onderling en de dorpen is de aanleg zo’n warmtenet echter erg kostbaar. Het is nu dan ook nog niet rendabel. 

Kostenplaatjes

Er zijn echter kansen, vinden alle betrokkenen. Ze laten het bureau dan ook verder onderzoek doen en een aantal scenario’s maken met uitgewerkte kostenplaatjes. Het onderzoek naar een warmtenet met restwarmte is onderdeel van het streven om Zeeland in 2050 een CO2-neutraal te laten zijn. Dat doel staat in de regionale energiestrategie. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;