Foto: Coby Weijers

Inwoners Goes zien kosten voor afvalinzameling stijgen

GOES - Inwoners van de gemeente Goes gaan volgend jaar meer betalen voor hun afval.


Een gezin betaalt in 2021 een vast tarief van 205,20 euro in plaats van 191,80 euro dit jaar. Eenpersoonshuishoudens zijn 156,60 euro in plaats van 144,40 euro kwijt.

Daarbovenop betalen Goesenaren voor elke container met restafval die ze op straat zetten vier euro.

Scheiden

Inwoners scheidden vorig jaar hun afval boven verwachting goed en zetten de grijze bak veel minder buiten dan verwacht. De gemeente rekende op tussen de twaalf en achttien keer, maar het was gemiddeld maar tussen de acht en elf keer.

Er kwam dan ook minder geld binnen. Goes compenseerde deze 171.000 euro vorig jaar, maar toenmalig wethouder Derk Alssema zei toen al dat ze dat in 2021 niet meer zou doen.

Ze wil dat de inzameling kostendekkend is.

Inflatie 

De afvalstoffenheffing stijgt daardoor meer dan het inflatiepercentage van 2,2 procent. Het is de uitzondering op de regel. Het college wil vrijwel alle andere belastingen met die 2,2 procent verhogen. De onroerende zaakbelasting (ozb) is een tweede uitzondering. 

Waarde

Het bedrag is gebaseerd op de waarde van woningen. Aangezien deze met gemiddeld 3,2 procent is gestegen laat Goes het tarief met één procent dalen, zodat inwoners ‘slechts’ 2,2 procent extra betalen. “Ook volgend jaar behoren we tot de goedkopere gemeenten van Zeeland”, zegt wethouder Cees Pille. 

De gemeenteraad bespreekt de belastingverordening in december.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>