Het is stil in Bos van de Toekomst bij Kapelle
<p>Het Bos van de Toekomst tussen Kapelle en Goes.</p>

Het Bos van de Toekomst tussen Kapelle en Goes.

(Foto: Ellen De Vriend)

Het is stil in Bos van de Toekomst bij Kapelle

KAPELLE – De bladeren van de bomen in het Bos van de Toekomst aan de rand van Kapelle kleuren geel en rood. Mensen planten er een boom ter herinnering aan een overleden dierbare, maar bijvoorbeeld ook om een geboorte of jubileum te vieren. Binnenkort komen er ruim zeventig bomen bij. 


Het bos ligt aan de Abbekindersezandweg, in de mooie, landelijke omgeving tussen Kapelle en Kloetinge. Boswachter Karel Leeftink van Staatsbosbeheer, beheerder van het Bos van de Toekomst, vertelt dat het planten van nieuwe gedenkbomen in het Bos van de Toekomst de eerste zaterdag van december niet doorgaat vanwege het coronavirus. “We verplaatsen het naar eind januari, begin februari, in de hoop dat het dan wel kan”, legt Leeftink uit.

Herinnering

Al twaalf jaar kunnen mensen in het Abbekindersebos een gedenkboom planten. Zij kunnen kiezen uit een tamme kastanje, linde, rode of groene beuk, eik, esdoorn, zwarte els of fladderiep. “De meeste mensen willen graag een boom neerzetten ter herinnering aan een overledene, maar ook wel ter ere van een huwelijksjubileum, de geboorte van een kind of kleinkind of om een bijdrage te leveren aan meer bebossing.” Bij elke boom staat een roestvrij paaltje met een gegraveerde tekst die gekozen is door de mensen die de boom hebben geplant.

Wandelen

Ruud van Oosten loopt met zijn moeder en haar teckel over het natte gras tussen de bomen. “Ik vind het een heel bijzondere gedenkplaats,” zegt zij. Van een buurvrouw had ze over het bos met de gedenkbomen gehoord en daarom neemt ze er nu een kijkje. “Haar man heeft niet lang meer te leven en hij wandelde zo graag door het bos…”, vertelt ze.

José uit Goes bezoekt de boom die ze samen met haar man heeft geplant voor hun zoontje. Hij overleed kort na de geboorte. Het emotioneert haar nog altijd om tussen de bomen door te lopen.

Vijftien jaar

In totaal staan er nu 337 bomen in het Bos van de Toekomst bij Kapelle. Daar komen er, begin 2021, meer dan zeventig bij.
Wie een boom wil planten, kan zich hiervoor het hele jaar door aanmelden. Wie dat vóór 15 september doet, krijgt hetzelfde jaar nog een boom om te kunnen planten. De boompjes kosten per stuk 325 euro. Daarvoor garandeert Staatsbosbeheer vijftien jaar lang de boom en het paaltje met het gedenkbordje. Mocht de boom dood gaan, dan zorgt Staatsbosbeheer voor een nieuw exemplaar. Hetzelfde geldt voor een beschadigd of verdwenen bordje. Na vijftien jaar eindigt de garantie van Staatsbosbeheer, maar de boom blijft uiteraard doorgroeien.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;