06-rioolthermie-large
06-rioolthermie-large

Beveland Wonen is even klaar met riothermie

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het systeem om zestig appartementen aan het Hollandiaplein te verwarmen en koelen met rioolwater is geen succes gebleken. 

Woningcorporatie Beveland Wonen stopt met riothermie. “Vanwege een productiefout heeft het systeem nooit naar behoren gewerkt en werden de woningen tijdelijk verwarmd met een traditionele cv-installatie”, zegt Reinier de Jonge van Beveland Wonen. 

Westerschans

De kosten om het te repareren en de daarmee gepaard gaande overlast zijn te groot. Zo zou het riool opnieuw open moeten worden gelegd. De corporatie denkt aan een ijsbuffersysteem als vervanging. Dit systeem lijkt succesvol in het appartementencomplex aan de Westerschans, maar voordat Beveland Wonen het inzet in het gebouw aan het Hollandiaplein wacht ze de gebruikservaringen van de bewoners af. 

Behaaglijk

Tot die tijd wordt het complex ‘De Zeven Provinciën’ verwarmd door een cv-installatie.  “Bewoners zitten er gewoon behaaglijk bij en draaien niet op voor de extra kosten. Uiteindelijk is dat het allerbelangrijkste.” 

Failliet

Het riothermiesysteem werd in 2018 aangelegd, maar werd geplaagd door tegenslagen. Vrijwel direct na de oplevering kwam een productiefout aan het licht. Leverancier Rabtherm AG werd aansprakelijk gesteld, maar dit bedrijf ging failliet en kon dus niet meer opdraaien voor de extra kosten die moesten worden gemaakt. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief