'Ik dacht: Bekijk het maar, ik ga geld verdienen'
<p>Paul Hoogervorst.</p>

Paul Hoogervorst.

(Foto: Weekblad de Bode)

'Ik dacht: Bekijk het maar, ik ga geld verdienen'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts wakker van. In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en zijn we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Paul Hoogervorst van PMA-Montage.  


PMA-Montage is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het verkopen en plaatsen van zonweringen, terrasoverkappingen, tuinkamers en rolluiken. “Je kunt wel zeggen dat het bij mij met de paplepel is ingegoten”, zegt eigenaar Paul Hoogervorst. Zijn bedrijf is te vinden op Klein Frankrijk in Goes.

PMA-Montage bestaat sinds 2016. Wat heb je daarvoor allemaal gedaan? 

“Mijn familie heeft altijd in de zonwering gezeten. Als kind ging ik in mijn vrije tijd al mee met mijn vader om te monteren. Ik ben vroegtijdig van school gegaan en toen fulltime voor het bedrijf van mijn oom gaan werken, Zonnelux Raamdecoratie. Mijn vader was er chef. Dat heb ik een tijd gedaan, maar op een gegeven moment wilde ik iets anders. Toen kwam ik in de interieurbouw en projectinrichting terecht. Daarna ging ik aan de slag bij een bouwbedrijf met een woonwinkel. Eerst zat ik op de houtafdeling, maar later ben ik de klachtenbehandeling gaan doen. Ik kwam bij mensen thuis wiens huis niet goed was gebouwd, maar ook als ze een bank hadden gekocht die niet helemaal naar de zin was. Dat was heel afwisselend. Ik ben in die tijd naar Zeeland verhuisd en een jaar heen en weer gereden naar Veldhoven. Dat was ik beu. In Zeeland heb ik vervolgens een paar dingen gedaan, maar dacht op een gegeven moment: ‘Ik kan beter voor mezelf beginnen’.”

Was dat een makkelijke stap? 

“Voor mij wel, maar mijn partner wilde liever niet dat ik het deed. Ze vond het te veel risico. Ik had echter al ontslag genomen toen ik het nog moest vertellen. Ik ben zelf niet bang, want ik ben van mening dat als je wil je altijd kunt werken. Ik ben toen van huis uit met PMA-Montage begonnen. PMA zijn mijn voorletters, maar een vriend zei tegen me dat het staat voor Paul Maakt Alles.”

Heb je nooit getwijfeld, nadat je de stap had gezet? 

“Nee, ik ken de markt van de zonwering, veranda’s en tuinkamers en heb alles goed bekeken voordat ik begon. In 2008, toen ik nog voor mijn oom werkte, liep de koopkracht sterk terug door de crisis. Als je ziet wat wij toen nog weg wisten te zetten, dan was dat veel. Deze markt is redelijk stabiel. Dat zorgde voor veel vertrouwen. Ik wist dat ik het voor elkaar kon boksen. Ik ben met tweeduizend euro van mijn spaarrekening begonnen en een bus vol gereedschap, die ik van mijn oom kon overnemen.”

Lig je er nooit wakker van? 

“Ik lig niet wakker van het werk. Als je wil, kun je altijd werken. Stel dat het fout gaat, dan zoeken we wel wat anders. Mijn vrouw maakt zich ook niet meer druk. Er is inmiddels een soort van zekerheid.”

Je werkte vooral voor derden, maar een paar jaar geleden ben je ook de verkoop in gerold?

“Dat is eigenlijk vanzelf gegaan. De spullen die ik nodig had, werden thuis afgeleverd. Dat was niet zo handig. Toen ben ik maar op zoek gegaan naar een loods. Daar zat een glaspartij in, dus toen moesten we deze ook inrichten als showroom. Daarna heb ik wel eens wakker gelegen, want als je vijf of zes dagen aan het monteren bent, dan is het lastig om twee of drie dagen in je showroom te zitten. En als je dat dan doet, hoe ga je het ander soort werk genereren?”

Waar krijg je een kick van in je werk?

“Toch van de producten die je wegzet. Mensen kopen een tuinkamer of een overkapping. Dat is geen pakje boter, zeg ik. Mensen hebben gespaard om dat te betalen. Als ik dan blije blikken zie en ik zie goede reacties verschijnen, dan vind ik dat fijn. Ik push mensen niet om een goede recensie achter te laten. Ze krijgen een linkje in de factuur, maar verder vraag ik er niet om. Dan is het mooi als ze zo tevreden zijn dat ze het toch doen.”

En wat vind je minder leuk aan jouw baan?

“Als het druk is en je maakt per ongeluk een meetfout, dan is dat niet zo leuk, haha. Het kan een keertje gebeuren, zeker als het druk is en je moet in een paar dagen alles doen.”

Je werkt nu nog alleen. Is het geen tijd om personeel aan te nemen? 

“Ik werk in de montage samen met Tom, een zzp’er. Ik ken hem al sinds 2006 en hij weet hoe ik werk en denk. Dat is belangrijk. We plaatsen alles samen. Je kunt het niet in je eentje. Dan ben je binnen twee jaar kapot.”

Waar wil je met PMA-Montage staan over een jaar of vijf? 

“Ik wil graag groeien, maar wel in stappen. Het moet niet allemaal snel, snel, snel. Ik zal de showroom wat moeten aanpassen en ik wil meer in de picture komen. Als mensen aan een tuinkamer of overkapping denken, dan moeten ze automatisch aan PMA denken.”

Met wie zou jij wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Dat weet ik echt niet. Ik heb geen voorbeeld of iemand met wie ik echt zou willen praten. Ik ben ook eigenwijs. Als ik denk dat ik iets op een bepaalde manier moet doen, dan doe ik dat op die manier. Daar ben ik vrij moeilijk vanaf te brengen. Met Tom kan ik wel goed sparren. Hij kent mij goed en weet wat ik wil.”

Waar komt dat eigenwijze vandaan?

“Soms denk ik wel eens dat het komt doordat ik van school ben gegaan. Ik heb geen diploma’s. Op een gegeven moment dacht ik: ‘Bekijk het maar, ik ga werken en geld verdienen’. Later heb ik ook wel eens de nadelen ondervonden, maar ik wilde bewijzen dat je ook zonder diploma’s ver kunt komen. Als ik nu kijk waar ik ben, dan ben ik dik tevreden.”

Hoe omschrijf jij jezelf als ondernemer? 

“Ik ben niet bikkelhard. Ik kan het zijn, maar ben het liever niet. Ik houd ervan om goed met elkaar om te gaan. We zijn immers allemaal hetzelfde. Ik wil graag mooie spullen verkopen, maar ga niemand pushen. Ik luister naar de wensen van mijn klanten en van mij hoeven ze niet in één keer een hele klap geld uit te geven. Als ze beginnen met een eenvoudige overkapping is het ook super. Ik wil een eerlijke ondernemer zijn. Gelukkig hoor ik dat ook vaak.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief