Borsele wil makkelijker (iets) meer kunnen bouwen
<p>De West-Kraaijertpolder in Lewedorp.</p>

De West-Kraaijertpolder in Lewedorp.

(Foto: Coby Weijers)

Borsele wil makkelijker (iets) meer kunnen bouwen

HEINKENSZAND - De gemeenteraad van Borsele wil flexibeler kunnen omgaan met nieuwbouw.


DOOR EUGÈNE DE KOK

Gemeenten mogen niet meer huizen bouwen dan de aantallen die zijn afgesproken en toegewezen in de woningmarktafspraken. De provincie bepaalt deze zogenaamde contingenten.

Hierdoor stranden volgens Niels Kampstra van het CDA regelmatig kleine bouwplannen. In zijn motie noemt hij Lewedorp als treffend voorbeeld.

Belangstelling

Daar zijn de bouwkavels zo goed als op, maar er is nog wel belangstelling. Kampstra wil dat mensen in dat soort gevallen alsnog kunnen bouwen, zonder stuk te lopen op lange procedures. “Natuurlijk zijn er in Heinkenszand en ‘s-Gravenpolder nog grote plannen, maar het gaat ook om kleine kernen als Baarland, Driewegen en Lewedorp. Het is echt niet zo dat we in alle kernen heel veel huizen willen bouwen.”

Hij wil alleen dat er makkelijker kan worden gebouwd als er belangstelling is, bovenop de toegewezen hoeveelheid. In een motie heeft hij donderdag gevraagd of wethouder Kees Weststrate dit wil overbrengen aan de provincie. Deze motie is unaniem aangenomen.

Randstad

Het raadslid denkt dat de roep om woningen in Zeeland alleen maar groter wordt, ook door de trek vanuit de Randstad naar de regio, het thuiswerken en de torenhoge huizenprijzen in andere delen van het land. Kampstra vindt dat de gemeente niet achter de feiten moet aanlopen, maar hierop moet voorsorteren. Bovendien wordt er nu geen rekening gehouden met initiatieven zoals tiny houses.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;