Wat gebeurt er met het tolplein als de Westerscheldetunnel gratis toegankelijk wordt?
Wat gebeurt er met het tolplein als de Westerscheldetunnel gratis toegankelijk wordt? Foto: Willem Woznitza

Borsele ‘niet onwelwillend’ over tolvrije Westerscheldetunnel

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele ziet de voordelen van een tolvrije Westerscheldetunnel. Ze vindt het wel belangrijk dat ook de negatieve effecten in beeld komen. Pas dan kan Borsele zeggen of ze achter afschaffing van de tolheffing staat, laat burgemeester Gerben Dijksterhuis dinsdag weten. 

Naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer loopt er een onderzoek naar de mogelijkheden om de Westerscheldetunnel eerder dan vanaf 2033 tolvrij te maken. Veel Zeeuwen juichen dit scenario toe en Dijksterhuis begrijpt dat. “Wij staan niet onwelwillend tegenover het tolvrij maken van de tunnel, maar wij hebben specifieke belangen, omdat de tunnel op ons grondgebied ligt.” 

Werkgelegenheid

Borsele wil onder meer weten wat het tolvrij maken betekent voor de werkgelegenheid en invulling van het tolplein. Ook de eventuele gevolgen voor de hulpdiensten ziet de gemeente graag onderzocht, net als de verkeersdruk. “Een tolvrije tunnel maakt de route aantrekkelijker voor het verkeer, dus de kans bestaat dat het drukker wordt.”

Het is nog niet bekend wanneer het onderzoek klaar is. Het besluit ligt niet in Borselse handen, maar Dijksterhuis heeft er vertrouwen in dat Den Haag de belangen van de gemeente meeweegt. “We worden goed betrokken bij het onderzoek, dus dat geeft vertrouwen voor de toekomst.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief