Jo-Annes de Bat geeft het ticket aan Niels Luteijn. Mark Aalders en Linda Hulsteijn kijken toe.
Jo-Annes de Bat geeft het ticket aan Niels Luteijn. Mark Aalders en Linda Hulsteijn kijken toe. Foto: Jeroen van Opstal

Niels Luteijn vindt dat iedereen moet kunnen sporten

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – Met het project Sportintro probeert Mark Aalders mindervalide kinderen aan het sporten te krijgen. In samenwerking met Sport Zeeland wil het initiatief een brug slaan tussen deze doelgroep en sportverenigingen. Niels Luteijn, bewegingsagoog van Revant in Goes, kreeg vorige week symbolisch het eerste Golden Ticket uitgereikt.

Natuurlijk zouden ze het liefst willen beginnen met een groot evenement of sportdag, maar iedereen begrijpt dat zoiets nu lastig is. Daarom bedachten ze het Golden Ticket, naar het boek van Sjakie en de chocoladefabriek.

Niels Luteijn sport dagelijks met kinderen met een beperking. Hij kreeg uit handen van gedeputeerde Jo-Annes de Bat het eerste ticket. “Wij kunnen het symbolisch uitdelen aan de kinderen, zodat ze kunnen gaan kijken welke sport ze leuk vinden.” Dat is precies het idee, legt Luteijn uit. “Ze gaan korfballen, voetballen, fitnessen, boogschieten. Alles komt voorbij. Kinderen kunnen eerst vier à vijf weken kennismaken met een sport en daarna een keuze maken.”

Goudeerlijk

Luteijn, zelf voetballer bij Zeelandia Middelburg en al jarenlang actief betrokken bij het G-voetbal van de club, komt als bewegingsagoog dagelijks in aanraking met mindervalide kinderen die graag willen sporten. “Ik houd mij bezig met sporten en bewegen, in de breedste zin van het woord. We proberen sporten uit, kijken wat ze leuk vinden, geven zwemles aan kinderen met een spierziekte en begeleiden veel één op één.”

Sinds een aantal jaar doet hij dat bij Revant, het centrum voor medische revalidatie. Hij werkt daardoor niet alleen in Goes, maar ook in Breda. Hij praat met veel passie en genoegdoening over zijn werk. “Ze zijn goudeerlijk, zeggen altijd wat ze vinden. De pure emoties vind ik het mooiste. Het is vaak al moeilijk genoeg voor ze om ergens bij te horen, daar probeer je ze bij te helpen. Dat geeft voldoening.”

Het begon te kriebelen toen de 27-jarige Luteijn voor een stage in Indonesië was. “Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de doelgroep. Vanaf dat moment wilde ik graag mensen die het lastig hebben helpen.”

Zelfvertrouwen

Inmiddels loopt hij al een tijdje mee in deze wereld en weet precies waar de knelpunten liggen. “Soms hebben kinderen een leuke sport en vereniging gevonden, maar is het vervoer lastig. Daar proberen we bij te helpen, maar vaak komt het toch neer op de ouders. Dat is soms wel frustrerend.” Het aanbod is ook te beperkt. “In Zeeland zijn sommige sporten er niet voor kinderen met een beperking, dat doet best wel zeer.” Hij hoopt dan ook dat het initiatief van Mark Aalders, die het project samen met Linda Hulstein begeleidt, voor meer kansen en mogelijkheden zorgt. “Extra aandacht is altijd goed. Dat mensen of verenigingen denken: ‘Goh, laat ik daar ook eens wat mee gaan doen!’” Het belang van sporten kan hij niet genoeg benadrukken. “Natuurlijk voor de gezondheid, maar ook het sociale aspect. Ergens bij horen en een vriendengroep hebben, dat geeft ze zoveel zelfvertrouwen.” Hij doet het niet alleen. “Mark en Linda verdienen de complimenten. Zij hebben dit opgezet.” Toch zullen ze geduld moeten hebben, want het Golden Ticket kan nog niet worden verzilverd. “Het is lastig in deze tijd om zoiets te organiseren. Het is even afwachten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief