Dimitri Abbing is bakkersdocent bij Scalda.
Dimitri Abbing is bakkersdocent bij Scalda. Foto: Scalda

Bakkersdocent Dimitri Abbing: ‘We krijgen zelfs studenten uit Rotterdam’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Bij Scalda merken ze dat de opleiding tot bakker populair is. Niet alleen onder Zeeuwen. 

Van overal uit het land komen studenten naar Zeeland om de bakkersopleiding te volgen. Onlangs is die verkozen tot nummer één van Nederland. Die titel tovert een glimlach op het gezicht van docent Dimitri Abbing, maar de komst van studenten vanuit Rotterdam of Bergen op Zoom maakt hem nog trotser. “Dat is het mooiste compliment, dat ze de moeite nemen om bij ons hun opleiding te komen volgen.” 

Ambachtelijk

Abbing maakt al tien jaar deel uit van het team van vijf bakkersdocenten. “Ik heb tot mijn 30e in een bakkerij gewerkt. Wilde een eigen zaak beginnen, maar kreeg dat financieel niet rond.” Productontwikkelaar worden leek hem toen wel wat, maar daarvoor had hij een docentenopleiding nodig. “De stage beviel zo goed, studenten zijn enorm gepassioneerd.” Hij begrijpt wel waarom. “Je krijgt pure grondstoffen binnen en bent ervoor verantwoordelijk om daarvan op een ambachtelijke manier wat lekkers te maken.” De waardering is groot. “Je bezorgt mensen een glimlach.” 

Tijdsdruk

De opleiding duurt twee of drie jaar en is breed. “We leiden op tot bakkers en banketbakkers, maar leren studenten ook ijs maken.” De populariteit is groot. “Sinds vorig jaar werken we met twee klassen om aan de vraag te voldoen.” Mede door het succes van Heel Holland Bakt. De kans op een baan is groot, zegt Abbing, maar het is hard werken. “Het is vroeg opstaan en er is altijd tijdsdruk. Dat kan best voor stress zorgen.”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief