Van links naar rechts: Jeroen van Sabben, Jasper Franse en adjudant Harold van den Dorpel.
Van links naar rechts: Jeroen van Sabben, Jasper Franse en adjudant Harold van den Dorpel. Foto: Coby Weijers

Toch nog een beetje carnaval in de Zak van Zuid-Beveland

Door: Eugene de Kok Algemeen

‘s-HEERENHOEK - Een speld zul je niet kunnen horen vallen, maar het is de komende dagen stil in de straten van ‘t Paerehat, de Pikpot en ‘t Kraaienist. De inwoners van ‘s-Heerenhoek, Kwadendamme en Lewedorp moeten het dit jaar doen zonder carnaval, maar de verenigingen laten het feest niet helemaal ongemerkt voorbij gaan. 

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Pikpot zou de Pikpot niet zijn als er helemaal niets zou gebeuren, zegt voorzitter Jeroen van Sabben van de carnavalsvereniging in Kwadendamme. “Carnaval zit in je bloed. Het is meer dan een glas bier drinken. We missen dat sociale. De omstandigheden zijn er niet naar, maar we willen toch iets doen om de band met elkaar te bewaren.” Thuis op de bank met elkaar wat drinken zit er echter niet in. Vanwege de maatregelen is het ieder voor zich. Om de boel wat op te vrolijken heeft de Pikpot feestemmers gemaakt met wat drankjes, nootjes en rollen serpentine.

Sjaal

De leden van de Raad van Elf brengen deze rond. De mensen kunnen ervan genieten tijdens de livestream ‘Feest in de tent’ met de vaste Pikpot-dj Roy, op zaterdagavond. “Er is veel belangstelling voor de emmers, ook voor de wat duurdere met een sjaal van de Pikpot erbij. Dan merk je dat de mensen ons een warm hart toedragen.” Voor de kinderen is er een vossenjacht op poten gezet. De jongens en meiden moeten op zoek naar de Raad van Elf. “Zo is het niet helemaal stil en toch een beetje carnavalesk.”


Coby Weijers

In ‘t Paerehat moet het carnaval ook niet ongemerkt voorbij gaan, vindt prins Richard Hazen. “Het is ontzettend raar”, zegt hij. “Normaal ben ik van donderdag tot en met maandag in touw. Nu heb ik me maar aangemeld voor de strooiploeg van de gemeente op zaterdagavond. Ik heb waarschijnlijk toch niets te doen.”

Hij en zijn collega’s van De Koenkelpot hebben filmpjes van de sleuteloverhandiging en huldiging van jubilarissen opgenomen. “Verder hijsen we de vlag, hebben we een verkiezing van de mooist versierde straat, kunnen kinderen kleurplaten inleveren en er was een motto-speurtocht in het dorp. Dat is alles”, aldus Hazen, die nog wel broedt op wat leuke plannen. “We missen het enorm. Als je in ‘s-Heerenhoek bent opgegroeid brandt het carnavalsvuur fel.”


DJ Arno. - Foto: DJ Arno

Arno Riemens, alias dj Arno, vindt het ook jammer dat er dit jaar geen carnaval is. Hij draait normaal in ‘t Paerehat. “Ik wil het carnavalsgevoel rechtstreeks bij de mensen thuis bezorgen”, zegt hij. Hij trapt vrijdag af met een Frizzz party voor de jeugd en op zaterdag, zondag en maandag zijn er shows met de dj’s Vitas Parinussa, Roy Peeters en Patrick Geelhoed. Tijdens de show op zondag worden bouwgroepen uitgenodigd voor een online optocht. Meekijken en dansen kan via www.sfaer.tv.

Optochten

Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele zat regelmatig aan tafel met de carnavalsverenigingen. “We wisten al vroeg dat er geen optochten mogelijk waren. Evenementen zijn sowieso uit den boze, maar ik vind het mooi dat de verenigingen er alles aan doen om het gevoel aan te wakkeren.” 

Bij het gemeentehuis in Heinkenszand is te zien dat het carnaval is. “We blijven met de verenigingen in gesprek”, aldus Dijksterhuis. “Wie weet kan er in de zomer wel iets, al lijkt een optocht nu nog erg ver weg.” 

DJ Arno.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief