Weerbericht: Officieel warmste 22 februari ooit gemeten
Archieffoto: Piet Grim

Weerbericht: Officieel warmste 22 februari ooit gemeten

GOES - Het is vandaag officieel de warmste 22 februari ooit gemeten. In De Bilt werd om 13.10 uur een temperatuur gemeten van 14,9 graden. Het vorige record stond op 14,5 graden en dat werd gemeten in 1990. Ook het landelijke record van 17,4 graden uit 1943 werd verbroken.


In Eindhoven liep de temperatuur om 13.10 uur zelfs op naar 17,6 graden. Niet eerder was het op een weerstation van het KNMI op 22 februari zo warm als vandaag. Het vorige record dateert uit 1943 en werd gemeten in Maastricht. Het werd toen 17,4 graden in de stad aan de Maas. Die dag was het alleen in het zuidoosten warm. In de rest van Nederland was het slechts 3 graden. 

Ook komende dagen is kans op warmterecords. Het uitzonderlijke lenteweer houdt tot en met donderdag aan. Daarbij kan het kwik zelfs oplopen tot de 20 graden. Het is opvallend dat het juist nu zo zacht is. Ruim een week geleden stond Nederland nog op de schaats, terwijl je nu ’s middags zonder jas naar buiten kan. 

Dat het deze week zo warm wordt heeft alles te maken met de wind. De zuidenwind blaast namelijk hele zachte lucht helemaal vanuit Afrika naar ons land. Het gevolg van die zuidelijke wind is ook dat Saharastof naar Nederland wordt gevoerd. Dat levert bij ons prachtige rode zonsopkomsten en -ondergangen op.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>