<p>De Singelstraat bij de Grote Kerk in Goes.</p>

De Singelstraat bij de Grote Kerk in Goes.

(Foto: Britta Janssen)

Voorstel voor mooiere Singelstraat in Goes

GOES - Meer groen en het deels doorbreken van de muur van de Grote Kerk om er zitje of doorkijkje in te maken kan de Singelstraat in Goes verfraaien. Over dit voorstel buigt de Goese gemeenteraad zich binnenkort.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeenteraad wil dat de Zusterstraat en Singelstraat, in de volksmond Kerkplein genoemd, worden verfraaid en het college van burgemeester en wethouders is hierover in gesprek gegaan met de ondernemers en het museum aan de Singelstraat en Zusterstraat. ‘Zij zijn niet heel enthousiast, maar ook niet tegen de drie verbeterpunten’, staat in het voorstel aan de gemeenteraad over het gebied achter de Grote Markt. ‘De betrokken partijen willen graag ingrijpendere maatregelen.’


Beperkingen

Wethouder Cees Pille legt uit dat meerdere aspecten de mogelijkheden tot vernieuwing beperken. “We kunnen nauwelijks graven door het voormalige kerkhof onder de grond”, vertelt Pille. “Er liggen ondergronds ook veel kabels en leidingen. Daarnaast moeten we de toegankelijkheid van het plein voor het verkeer waarborgen.” Hulpdiensten, vuilnisauto’s en vrachtauto’s, voor de winkels, horeca en weekmarkt, moeten het plein kunnen bereiken. Ook moeten er touringcars kunnen parkeren en is er een stalling voor 250 fietsen. Dat maakt volgens de wethouder bijvoorbeeld het verder vergroenen van het gebied met groene eilanden en grote bomen onmogelijk. De gemeente bekijkt hoe de binnenstad autoluwer kan worden gemaakt en hoe het fietsparkeren kan worden verbeterd.

Kerkmuur

Wat volgens het college wel kan, is de gevels vergroenen, de kerkmuur doorbreken en verkeer afremmen met verplaatsbaar groen. ‘Voor Slot Oostende willen we in overleg met de eigenaar een pergola neerzetten’, staat in het raadsvoorstel. ‘Die wordt zo’n 3,5 meter hoog en beplant met klimop en zomerbloeiers, zoals clematis of kamperfoelie.’ Het college stelt ook voor de kerkmuur op enkele plekken open te maken, zodat het gras erachter beter zichtbaar wordt. “Als proef willen we op de schuine hoeken de natuursteenblokken over een lengte van vier meter verwijderen”, aldus Pille. “Op een van de hoeken willen we een houten zitting aanbrengen.”

Kermisattractie

Mobiel groen versmalt de rijbaan voor een verkeersremmend effect. ‘Zo ontstaat een zone waar mensen rustig op de kerkmuur kunnen zitten.’ Verkeerskundig wordt het afgeraden een groene rijbaanscheiding te maken, omdat dit de voetgangers en fietsers in het gedrang kan brengen.

“Ook gaan we in gesprek met de kermisexploitanten over het verplaatsen van de grote attractie in de Singelstraat naar een andere plek.”

Naam

Gaat de raad akkoord, dan wordt het plan in twee fases uitgevoerd. Eerst worden de plantenbakken verplaatst, de blokken uit de kerkmuur gehaald en de pergola geplaatst. ‘Mocht dit een goed resultaat geven, dan kunnen er meer pergola’s bijkomen en meer blokken uit de kerkmuur worden weggehaald.’

In overleg met de betrokkenen is ook besloten de Singelstraat geen andere naam te geven. “Goesenaren hebben het vaak over het Kerkplein, maar een naamswijziging brengt veel kosten met zich mee.” Ook is het onwenselijk voor de bedrijven en instellingen dat zij door de adreswijziging tijdelijk onvindbaar zijn.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;