Peter Traas is al bijna 25 jaar de eigenaar van Traas Ongediertebestrijding.
Peter Traas is al bijna 25 jaar de eigenaar van Traas Ongediertebestrijding.

‘Ik ben mijn bedrijf gestart uit interesse in dieren’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

In de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ is dit keer Peter Traas aan het woord. Hij is al bijna 25 jaar de eigenaar van Traas Ongediertebestrijding. Het bedrijf kent drie takken: Ongediertebestrijding, building care en nature care. Het bedrijf van Peter is het op twee na grootste ongediertebestrijdingsbedrijf van Nederland en heeft een landelijke dekking.

Peter, je bent een dierenliefhebber én ongediertebestrijder. Vind je dat contrast moeilijk? 

“Ik vind dat niet moeilijk, want ik weet zelf waar de grens ligt. Vaak is dat tussen binnen en buiten. Als een muis buiten rondloopt, moet je je afvragen of dat erg is. Die dieren horen buiten te leven. Maar zit een muis bijvoorbeeld in een supermarkt, dan moet je hem vangen.”

Je bent je bedrijf bijna 25 jaar geleden begonnen. Vanuit welke passie?

“Ik ben gestart met dit werk uit interesse naar dieren. En ook vanwege mijn interesse in houtconservering. Mijn oma had indertijd een oude schuur met houtworm. Die schuur moest behandeld worden, en daar heb ik me toen in verdiept. Dat boeide me enorm. Daar ben ik toen een bedrijf in begonnen. De ongediertebestrijding kwam er eigenlijk pas twee jaar later bij nadat ik een cursus volgde over de bestrijding van dieren als kakkerlakken en muizen. Dat vond ik heel interessant, en dat is ook waar we ons uiteindelijk op zijn gaan focussen.”

Hoe zorgde je ervoor dat je bedrijf groeide?

“We werkten veel met folders huis-aan-huis. Ik had op een gegeven moment twee jongens in dienst, en als we even geen werk hadden, gingen we gewoon flyeren in dorpen. Zo groeide de naamsbekendheid.”
“In 2004 maakten we een grote stap en startten we met een franchise organisatie. Toen hebben we meerdere collega’s gezocht om dekking over heel Nederland te krijgen. Zo konden we grote klanten binnen halen zoals supermarktketens. We hebben nu nog twee franchisers.”

Ga je zelf ook echt nog de weg op?

“Ik ga nog wel eens naar nieuwe klanten, maar ook bestaande klanten bezoek ik bij evaluaties. Bestrijden doe ik wel minder. Dat vind ik jammer, maar mijn rol is natuurlijk veranderd. Soms vind ik dat wel moeilijk, want ik ben begonnen, omdat ik het vak leuk vind, niet omdat ik manager wilde worden.”

Lig jij weleens wakker van je werk? 

“Eigenlijk niet, want ik ga pas slapen als ik mijn laatste mail verwerkt heb; ik laat nooit wat op ongelezen staan. Dat werkt goed, dan is mijn hoofd leeg en start ik iedere dag met een schone lei.”
“Vroeger was ik nog wel eens tot 2 uur ‘s nachts bezig, maar dat is nu veel minder. Ik heb er meer rust in gevonden. Dat komt ook doordat ik goede mensen om me heen heb. Daardoor kan ik goed dingen uit handen geven.”

Wat doe je om geen stress te hebben? 

“Ik maak iedere dag een lijstje van wat ik moet doen, en de vervelendste dingen zet ik op plek 1. Bijvoorbeeld het oplossen van een klacht. Dat moet je niet uitstellen. Daarnaast heb ik enorm goed contact met mijn personeel. We hebben niet veel verloop, het is echt een vaste groep mensen. We gaan heel prettig met elkaar om, en daardoor is er weinig stress.”

Wat voor type ondernemer ben je?

“Ik omschrijf mezelf als creatief en sociaal. Ik ben niet echt een leider-leider. Dat is mijn bedrijfsleider veel meer. Daarom is de combinatie tussen ons heel goed. Hij doet de dagelijkse aansturing van het operationele en ik doe het commerciële en administratieve. Die verdeling werkt heel goed. We zitten minstens twee keer per week bij elkaar.”

Wat vind je het allerleukste in jouw vak?

“Om creatieve oplossingen te bedenken. Een goed voorbeeld zijn de rattenhotels in de Bilt. Wij werden toen benaderd met de vraag: Wij hebben hier een groot probleem, willen jullie eens meedenken? Uiteindelijk wonnen we daar een publieksprijs voor innovatie voor. Dat was voor mij één van de mooiste momenten van de afgelopen jaren. Dat stukje waardering voor je vak en voor je creativiteit is heel mooi.”

Als je terugkijkt op de afgelopen 25 jaar, heb je dan ergens spijt van?

“Ja zeker, spijt hoort bij het leven. Zo heb ik spijt van hoe we in het begin te werk gingen. Toen strooide iedereen bijvoorbeeld nog veel meer met gif. Daaraan gingen veel meer dieren dood dan alleen het ongedierte. Daarin hebben we wel een gigantische omzwaai gemaakt. Door kennis, maar ook door bewustwording. We moeten het op die manier niet meer willen. Een mooi voorbeeld van een veel duurzamere manier van werken is de bestrijding van spinnen op een vakantiepark. We werden benaderd door de eigenaar die veel last had van spinnen in en rond de huisjes. Dan kunnen we die spinnen bestrijden, maar het is veel belangrijker om de oorzaak te zoeken. Dat was het stilstaande water op het park. Daar zaten veel muggen, wat voor veel spinnen zorgde. We hebben toen vissen uitgezet die muggen eten. De hoeveelheid spinnen nam toen in een jaar tijd met zeventig procent af, zonder dat we bestrijdingsmiddelen hadden ingezet. Daar ben ik echt trots op.”

Wat is het minst leuke aan je werk?

“Dat is alles rond automatisering. Dat is gewoon niet mijn ding. Gelukkig hebben we intern mensen die daar echt enorm goed in zijn. Dat geeft me veel rust.”

Hoe zie jij de toekomst van jouw bedrijf?

Overname door het nageslacht zit er niet in. Maar ik ben wel steeds meer aan het nadenken over de toekomst. Wat je ziet in onze branche is dat veel bedrijven worden overgenomen door de twee grootste spelers van ons land. Maar dat zie ik met mijn bedrijf niet gebeuren. Ik wil dat we echt onszelf kunnen blijven.

Met wie zou je zelf eens aan de keukentafel willen zitten?

“Dan kies ik denk ik Ahmed Aboutaleb. Hoewel zijn partij niet de mijne is, vind ik dat echt een man waar we veel van kunnen leren. Hij staat heel positief in veel zaken. Als hij ooit naar voren geschoven wordt, zie ik hem zomaar premier worden van ons land.”[n]

Tekst door Hanneke Marcelis


PASPOORT PETER TRAAS

Bedrijf:
Traas Ongediertebestrijding

Functie:
Eigenaar

Sinds:
1996

Gezin:
Samenwonend met zijn vriendin en haar dochter van 11.

Woonplaats:
Bakendorp (Baarland)

Hobby’s:
Peters hobby is dieren houden. Bij zijn woning in Bakendorp heeft hij zo’n 250 dieren. “Dat zijn bijna allemaal opvangdieren. Bijvoorbeeld ezels die zijn afgestoten, maar ook schapen en ganzen. Daarbij werk ik ook samen met de vogelopvang, de dierenambulance komt regelmatig dieren brengen. Het doel is dan natuurlijk dat ze opknappen en vanzelf weer wegvliegen. Die hobby zorgt bij sommige mensen wel voor verbazing. Zij denken dat ongediertebestrijders niet van dieren houden. Ik denk juist dat het tegendeel waar is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief