<p>Hans en Elsbeth Voordijk.</p>

Hans en Elsbeth Voordijk.

(Foto: Robert Odekerken)

‘Je eigen ding kunnen doen is belangrijk’

In de rubriek ‘Aan de keukentafel met’ schuiven we deze keer aan bij Hans en Elsbeth Voordijk. Bakker Hans en zijn vrouw Ellen kwamen in 1995 naar Goes om de bakkerij aan de Opril Grote Markt over te nemen. Meer dan vijfentwintig jaar later heeft Bakkerij Den Soeten Inval meerdere winkels in Goes, Middelburg en Zierikzee. Dochter Elsbeth hielp als puber al in het bedrijf van haar ouders en stapt binnenkort, na een vast dienstverband van vijf jaar, in als compagnon.


Hans en Elsbeth, willen jullie wat over jezelf vertellen?

Hans: “Ik kom uit een echte bakkersfamilie. Ik ben de zesde generatie met een eigen bakkerij, Elsbeth de zevende. Mijn ouders hadden er een in Oud-Beijerland. Ik en mijn broers hebben allemaal voor het vak gekozen. Er zijn nu nog drie bakkerijen in de familie: onze in Goes, eentje in Ridderkerk en eentje in Oud-Beijerland. We zijn als familie helemaal verweven met het ambacht. Ook mijn vrouw heeft later een bakkersopleiding gevolgd. Mijn werk is mijn grootste hobby. Het ambacht zelf, maar ook de hele bedrijfsvoering. Ik ben graag bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, het enthousiasmeren van mensen, noem het allemaal maar op. Privé ben ik ook altijd het liefste bezig. Stilzitten is niets voor mij. Zeilen, kamperen en een beetje klussen. Ik ben ook betrokken bij de kerkraad van onze gemeente, daar zit ook best veel tijd in.”

Elsbeth: “ik ben achtentwintig, getrouwd en ik woon in Goes. We verwachten ons eerste kindje in mei. Spannend hoor! En leuk! Net als mijn vader ben ik graag actief bezig. Een beetje sporten, werken in de tuin en afspreken met vriendinnen. Ik werk sinds 2016 bij mijn ouders in de zaak. Dat bevalt me heel goed. Ik hoop later dit jaar in te stappen als compagnon. Als meisje van vijftien deed ik hier al vakantiewerk. Op vrijdagnacht hielp ik ook in de bakkerij. Ik weet inmiddels dus wel hoe alles werkt. Tegenwoordig werk ik vooral op kantoor, en houd ik me bezig met de winkels, de medewerkers en alle acties, maar als het nodig is spring ik bij in de bakkerij hoor, dat ben ik nog niet verleerd!”

De opvolging binnen de zaak is dus wel al zo’n beetje in kannen en kruiken?

Elsbeth: “Haha, dat zou je kunnen zeggen ja, maar voorlopig hoef ik het nog niet in mijn eentje te doen hoor.”

Wisten jullie altijd al dat jullie dit wilden doen?

Hans: “Ja, toch wel. Vroeger was het anders. Toen was echt het hele gezin bezig met het bedrijf. Het is niet voor niets dat al mijn broers ook bakkers zijn geworden. Maar allemaal uit volle overtuiging. Het is veelzijdig en afwisselend werk, daar houd ik van. Ik vind het ook fijn om eigen baas te zijn.” Lachend: “ik heb een keer een half jaar ergens stage gelopen. Dat was niks voor mij hoor. Toen ik nog werkte voor mijn ouders was ik ook niet zelfstandig, maar kon ik wel gewoon lekker mijn eigen ding doen.” Elsbeth: “lekker je eigen ding kunnen doen is belangrijk. Ik houd daar ook van.”

Hebben jullie het als familie dan ook hele dagen over het werk?

Beiden: “nee, dat valt reuze mee. We spreken wel eens praktische zaken door voor de volgende dag, maar daar blijft het ook bij. Aan inhoudelijke discussies doen we thuis niet. Op de werkvloer is dat weer anders. Je hebt te maken met complexe productieprocessen, waarbij je altijd een bepaald kwaliteitsniveau nastreeft. Dan is het belangrijk dat je goed blijft communiceren, om alle neuzen dezelfde kant op te houden en de scherpte en continuïteit te bewaken. Daar maken we echt werk van, op alle fronten. Dat is een mooie uitdaging. We vinden het allebei heerlijk om met de medewerkers bezig te zijn. Het is fijn, als die allemaal met plezier hun werk kunnen doen.” Hans: “er zijn ook regelmatig jongens die er op school niet veel van bakken, maar die wél genieten van het vak. Het is echt geweldig om die gasten een doel te kunnen geven.”

Elsbeth, hoe zou jij je vader omschrijven als ondernemer en als mens?

“Hij heeft sowieso een positieve instelling. Hij denkt in mogelijkheden. Dat is fijn hoor. Nooit in de paniekmodus schieten, maar rustig kijken hoe iets is op te lossen. Soms is hij misschien een tikje chaotisch, maar hij heeft een goed hart, en oog voor alle mensen. En dat betaalt zich ook weer terug. We hebben maar heel weinig verloop onder de medewerkers. Dat zegt ook iets over de manier waarop we met elkaar omgaan op de werkvloer.”

Iets anders: hebben jullie plannen om verder uit te breiden binnen Zeeland?

Hans: “niet op dit moment. We ondernemen het liefst op plaatsen waar veel passanten zijn. Een winkel in een kleine kern is ook mooi, maar daar zijn we op dit moment niet mee bezig. We zoeken de uitdaging meer in stadscentra. Midden in het toeristenseizoen, als de winkels in Middelburg en Zierikzee ramvol staan: dát vinden we mooi. Maar dat heb je natuurlijk ook in dorpen als Domburg en Zoutelande, begrijp me niet verkeerd. Zeg nooit nooit.”

Over toerisme gesproken: waar gaan jullie zelf graag op vakantie?

Elsbeth: “ik ga het liefst naar Noorwegen. Prachtige natuur, lekker wandelen. Maar Italië, bijvoorbeeld, vind ik ook super. Hans: “ik klus graag aan de boot, en vaar graag, maar ik houd het bij dagtochtjes. Vakanties doen we liever met onze bus, naar Frankrijk of Zwitserland. Een beetje op de bonnefooi, en overnachten in de tent op het dak.Met de caravan gaan we ook regelmatig op pad. Vakantie is belangrijk. Het hoeft niet eens lang te zijn, als je er zo nu en dan maar even tussenuit kan.”

Met wie zouden jullie wel eens aan de keukentafel willen zitten?

Elsbeth: “Misschien wel met Michelle Obama. Vanwege haar kijk op de wereld, haar ideeën en haar creativiteit. Een inspirerende vrouw!” Hans: “Ik zou daar niet zo snel behoefte aan hebben, maar áls ik iemand zou moeten kiezen dan misschien wel David Attenborough. Zijn visie op de wereld vind ik interessant. Hoe zijn we met z’n allen geworden wie we nu zijn, wat zijn we allemaal kwijtgeraakt?”

PASPOORT

Naam:
Hans (50)

Functie:
Eigenaar/Bakker

Bedrijf:
Bakkerij Den Soeten Inval

Sinds:
1995

Hobby’s:
“Mijn werk is mijn grootste hobby. Het ambacht zelf, maar ook de hele bedrijfsvoering. Ik ben graag bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten, het enthousiasmeren van mensen, noem het allemaal maar op. Privé ben ik ook altijd het liefste bezig. Stilzitten is niets voor mij. Zeilen, kamperen en een beetje klussen. Ik ben ook betrokken bij de kerkraad van onze gemeente, daar zit ook best veel tijd in.”

Naam:
Elsbeth (28)

Functie:
Compagnon

Bedrijf:
Bakkerij Den Soeten Inval

Sinds:
2016

Hobby’s:
“Net als mijn vader ben ik graag actief bezig. Een beetje sporten, werken in de tuin en afspreken met vriendinnen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;