Foto: Zeeuwse Bibliotheek/Beeldbank Zeeland

Column burgemeester Dijksterhuis: Wij eisen vrije veren op de Westerschelde!

Tol betalen om van het ene deel van de provincie naar het andere te komen. De laatste jaren is er weer volop discussie over het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan voor onderzoek naar effecten van een tolvrije tunnel. Dit onderzoek vordert en uiteraard zijn we hierbij als Borsele betrokken. We zijn, net als de gemeenten aan ‘de overkant’, voorstander van een tolvrije tunnel. Tegelijk moeten we kijken naar de nadelen. Denk aan verkeerstoename en alles wat daarbij komt kijken. En wat doet het met de werkgelegenheid in de regio? 


Ik hoop dat het onderzoek meer duidelijkheid geeft, zodat er een tolvrije tunnel komt, met oog voor de gevolgen in de regio. De roep om tolvrije doorgang is al oud en heeft voor mij een speciaal tintje. Rond 1950 besloot de regering dat de veren tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland en Walcheren niet meer gratis konden zijn. Dat leidde tot grote opstand aan, met name, Zeeuws-Vlaamse kant. Mijn opa (Nicolaas de Kunder) was lid van het actiecomité Vrije Veren (aangevoerd door de welbekende Honoré Colsen). In 1958 trok hij, samen met zijn twee oudste dochters in Axelse klederdracht, naar Den Haag om met duizenden Zeeuws-Vlamingen te protesteren. Op de foto staat hij rechts (met bril) naast minister Algra. Hoe vaak het “van d’Ee tot Hontenisse, van Hulst tot Cadzand, dat is ons eigen landje, maar deel van Nederland” heeft geklonken op het Binnenhof weet ik niet, maar ik begrijp dat het een bijzondere dag was. Deze protesten leidden ertoe dat er een speciaal tarief kwam voor Zeeuws-Vlamingen. Maar daarmee was de onrechtvaardigheid natuurlijk niet weg. 

Het is nog steeds een actueel thema. Uiteindelijk zal de tunnel tolvrij worden en wordt er, ruim 70 jaar later, tegemoet gekomen aan de roep: Wij eisen vrije veren op de Westerschelde!

Gerben Dijksterhuis,
Burgemeester van de gemeente Borsele

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>