Afbeelding

Goes Gezien: De slang in de buitenbocht

Door: Britta Janssen Algemeen

Vorige keer bekeken we de kunst in de binnenbocht van de spoortunnel in de Terwellegang. Nu is de buitenbocht aan de beurt. De kunst heeft daar in de hoogte minder de ruimte, maar laat des te meer aan de verbeelding over. Je ziet vanuit de auto - vanaf fiets- en voetpad is de buitenbochtkunst nauwelijks te zien - veel ronde vormen. Golven? Aanhalingstekens? Ballen-bellen-bollen? Ringen? Het kan allemaal, niets hoeft en da's mooi. Ik zie zelfs embryo's, maar dat komt vast, omdat ik onlangs hoorde dat ik wederom opa wordt. Al die ronde vormen lijken zich te ontwikkelen naar de voorstelling die in het diepere midden staat. Over die vorm is geen discussie mogelijk, het is namelijk Ouroboros (Grieks voor staart-eter). Deze slang met zijn staart (bijna) in de bek is het symbool van oneindigheid, wedergeboorte en/of de kringloop van het leven - het is maar waar je het levensbeschouwelijke accent op wil leggen.

Nu had u die staartetende slang in de buitenbocht natuurlijk graag op de foto hierboven willen zien, maar zo'n foto maken kan alleen met gevaar voor eigen (on)eindig leven. En omdat Ouroboros meer voorkomt in Goes, is het een foto van zo'n andere verschijning geworden. Dit is het hek van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Zuidvlietstraat en wát voor een hek! Veel rijker aan symbolen kan een hek niet zijn: doodshoofden, zandlopers, zeisen en de spreuk Memento Mori (Gedenk te sterven) bepalen de mens bij zijn eindigheid. Maar dan staat daar mooi in het midden Ouroboros juist de eeuwigheid te symboliseren! In de trouwzaal van het Stadhuis op de Grote Markt is Ouroboros op het fraai bewerkte 18e-eeuwse plafond te ontwaren. En Ouroboros was ook present op het hek dat leidde naar de algemene begraafplaats, toen de ingang nog aan de Zaagmolenstraat was, dus voor de Ringbaan werd aangelegd. Dit hek is verloren gegaan, maar het gemeentearchief bewaart de ontwerptekening uit 1845 met daarop een centrale plek voor Ouroboros.

Ouroboros is niet alleen maar een oud-Grieks symbool. De slang steekt tegenwoordig ook als tattoo de kop op, meestal rondom een arm of been. En het feit dat George Schade, de maker van de eigentijdse tunnelkunst, de slang hier zo mooi tot leven wekt, zegt ook iets. Of er een band is – en zo ja, welke – tussen Goes en Ouroboros moet nog onderzocht worden. Misschien dat een momenteel te drukbezette archivaris/historicus dat in een volgend leven kan doen?

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief