De treinwagon ziet er na een opknapbeurt zo goed als nieuw uit.
De treinwagon ziet er na een opknapbeurt zo goed als nieuw uit. Foto: Jan de Muynck

Stoomtrein Goes-Borsele lijft ‘Donderbus’ in

Door: Britta Janssen Algemeen

HOEDEKENSKERKE - Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) werkt volop aan vernieuwing. Donderdag is er een treinwagon geplaatst bij eindpuntvoorziening ‘De Buffer’ in Hoedekenskerke. Die gaat de SGB gebruiken als horecaruimte. 

In het afgelopen jaar is De Buffer al uitgebreid met een uitbouw voor de spoelkeuken en het magazijn. Ook zijn de toiletten vernieuwd. Voor de horeca is er een nieuwe, ruime uitgiftebalie.

Het nieuwe rijtuig is een Duitse wagon van een type uit de jaren 1920. ‘Het staat bekend als “Donderbus”’, laat de SGB weten. Op 1 maart arriveerde het rijtuig in Zeeland en ging toen meteen naar De Muynck Techniek in Borssele. ‘Daar is de carrosserie onder handen genomen en heeft het rijtuig een fraaie laklaag gekregen.’

Met behulp van twee telekranen is de Donderbus donderdag bij De Buffer op een stukje spoor geplaatst, dat hiervoor speciaal is aangelegd. Vrijwilligers brengen onder andere nieuwe ramen aan en bouwen een interieur met tafeltjes en treinbanken in. De Buffer en het rijtuig worden met een portaal aan elkaar verbonden, zodat het mogelijk is om binnendoor van de ene naar de andere ruimte te lopen.

Zo zag de wagon eruit voordat die onder handen werd genomen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief