<p>Het asielzoekerscentrum aan de Albert Plesmanweg in Goes is eind 2019 gesloten.</p>

Het asielzoekerscentrum aan de Albert Plesmanweg in Goes is eind 2019 gesloten.

(Foto: Bennie Krajenbrink)

College Goes stelt voor azc voor 15 jaar te openen

GOES - Het Goese college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor een asielzoekerscentrum voor 150 tot 300 mensen te realiseren. Dit zou in 2024 kunnen openen. “Een duurzame opvanglocatie, voor 15 jaar, past bij onze gemeente”, zegt burgemeester Margo Mulder.


Ze doelt daarmee op de jarenlange ervaring die Goes heeft met het onderbrengen van vluchtelingen in een complex aan de Albert Plesmanweg. Dit asielzoekerscentrum (azc), dat ook aan maximaal 300 mensen onderdak bood, is eind 2019 gesloten. Het is volgens Mulder niet gezegd dat, als de gemeenteraad instemt met het voorstel, het azc hier heropent. “Er moet dan nog onderzoek plaatsvinden naar de meest geschikte locatie.”

Dit voornemen is de Goese bijdrage aan het Zeeuwse plan van aanpak voor de opvang van asielzoekers. Het Rijk schrijft de gemeenten voor opvang in te richten, maar Goes vindt het ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De burgemeester legt uit dat de gemeente ook voor een tijdelijk voorziening, die snel gerealiseerd moet worden, en voor het huisvesten van statushouders, kan kiezen. “Een duurzame voorziening voor 15 jaar past het beste bij Goes. Daarvoor is ook draagvlak in onze gemeente.” Ze wijst op het vroegere azc, dat officieel een tijdelijke voorziening was, maar bijna 10 jaar gebruikt is. 

Als het azc in 2024 opent in Goes is er volgens Mulder meer bekend over de mensen die er worden opgevangen. “Er komt geen mix van asielzoekers, maar er vindt meer screening plaats, zodat er vooraf meer bekend is over de mensen. Het zal gaan om mensen die een toekomst hopen te kunnen opbouwen in de Bevelanden, met kansen op de arbeids- en woningmarkt.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;