Buitenonderwijs voor groep 5/6.
Buitenonderwijs voor groep 5/6. Foto: Erica van Strien

Vogels en insecten welkom bij De Wegwijzer

Door: Janny Mathijssen Algemeen

HEINKENSZAND – Groep 5|6 van christelijke basisschool De Wegwijzer in Heinkenszand stroomde donderdag als een vrolijk lint achter juf Tessa aan het schoolplein op. Op deze zonnige middag stond het buitenonderwijs in het teken van veiligheid voor (broedende) vogels en insecten.

Schooldirecteur Marnix Maljaars geniet zichtbaar van de buitenactiviteit. Behalve het inzetten van eigentijdse leermiddelen bestaat boeiend onderwijs ook uit het overdragen van kennis en respect voor de natuur. En de projecten in en om de school zijn daar het tastbare bewijs van.

Vogelhuisjes

De 22 leerlingen van groep 5|6 zetten in twee- en drietallen vogelhuisjes in elkaar. ‘Moestuinmoeders’ Celine, Marieke en Dianne, hulpvader Arie en Jesse en Ludo, de twee stagiaires van Scholengroep Pontes uit Goes staan klaar om mee te helpen. Maar eerst wil meester Marnix weten waarvoor de vogelhuisjes dienen. Dani weet dat vogels zo geen prooi worden voor roofdieren en Leroy zegt dat de vogels er rustig in kunnen broeden. Behalve een veilig plekje voor vogels hangt er naast het voorbeeld dat vanmiddag wordt nagemaakt ook een heus insectenhotel. Het is onderdeel van een project dat De Wegwijzer samen met Traas Nature Care heeft vormgegeven.

Vleermuizennestkast

Projectleider Dorien de Vrieze is speciaal voor de gelegenheid van de partij en draagt het – deels door hen gesponsorde - project officieel over aan De Wegwijzer. Ze ontvangen een vleermuizennestkast en een mooie stapel brochures.

Kitspuit

Dan is het de hoogste tijd voor het uitreiken van de bouwpakketjes die meester Marnix met assistentie van zijn schoonvader heeft voorbereid. Er wordt lustig op los getimmerd. Luuk en Timo krijgen hulp van stagiaire Jesse. Rowen en zijn beste maatje Anouk kunnen het samen af. Het dak van het vogelhuisje is nog wel een uitdaging. Het loopt schuin af, maar mag niet wegglijden. “En het mag niet vastgespijkerd worden, want dat kunnen we het later schoonmaken en kunnen andere vogels het nog eens gebruiken”, weten Levi en Valentino. Er worden blokjes hout op gemaakt, die er aan de binnenkant van het vogelhuisje tegen de wanden voor zorgen dat het dakje niet weg kan glijden. Een precies klusje. Levi heeft een goed idee. “Eerst aan een kant een blokje vastmaken en dan pas uitmeten waar het andere blokje vastgelijmd moet worden. Dat is een goede tip die ook bij alle andere bouwsels toegepast kan worden. Hulpvader Arie heeft de kitspuit paraat en heeft het er maar druk mee.

Vogelhuisjes

Tot slot schrijft juf Tessa op alle vogelhuisjes de namen van de leerlingen die ze gemaakt hebben. Binnenkort worden ze allemaal opgehangen. Vogels, insecten en vleermuizen, ze zijn allemaal van harte welkom bij De Wegwijzer!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief