<p>Minder vaak grasmaaien is goed voor de biodiversiteit.</p>

Minder vaak grasmaaien is goed voor de biodiversiteit.

Gemeente Borsele gaat veel minder maaien

HEINKENSZAND - Van 20 keer naar 2 keer per jaar. Op zo’n 30 locaties in 8 dorpen maait de gemeente Borsele voortaan alleen nog ieder halfjaar. Dat gebeurt in Baarland, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, ‘s-Heer Abtskerke en ’s-Gravenpolder. “Het is goed voor de biodiversiteit en daarmee de fruitteelt en voor onze portemonnee”, zegt wethouder Arno Witkam.


Inwoners reageren volgens Witkam wisselend op het nieuwe maaibeleid. “Sommige mensen moeten wennen aan het langere gras.” Als er 2 keer per jaar gemaaid wordt, komt het groen tussen de 15 en 60 centimeter hoog te staan, schat de gemeente. Kruiden en bloemen krijgen dan meer tijd om te groeien en zo vermindert de hoeveelheid grassen in een veld. 

De aangewezen locaties in de 8 dorpen worden voortaan een keer in de periode van half mei tot half juni en een keer in de periode van eind augustus tot begin oktober gemaaid. “De randen van de grasvelden blijven we 17 keer per jaar maaien.” 

Bloemenzee

Uit een analyse blijkt volgens Borsele dat ze bijna 50 hectare gras, exclusief sportvelden, intensief maait. “Kort gemaaid gras scoort laag op biodiversiteitswaarde.” Dat is, simpel gezegd, de hoeveelheid verschillende plant- en diersoorten dat voorkomt in een gebied. “Daarnaast is de gemeente veel tijd kwijt met maaien.” De nieuwe werkwijze moet het aantal inheemse plant- en diersoorten vergroten. “Borsele heeft niet voor niets de Zeeuwse Bijenstrategie ondertekend.” Het gemeenteraadsbesluit om te bezuinigen op het openbaar groen is aanleiding om deze verandering versneld door te voeren. “Ook vragen inwoners de laatste jaren steeds vaker om de buitenruimte met meer oog voor biodiversiteit te beheren.”

Wereldwijd neemt de biodiversiteit af, bijvoorbeeld door het toenemende gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Een hoge diversiteit is belangrijk voor een stabiel ecosysteem en natuurlijke processen, zoals fruitbestuiving. De eerste resultaten van de nieuwe werkwijze zijn volgens Borsele al zichtbaar. “In Heinkenszand is er een zee van madeliefjes en paardenbloemen zichtbaar. In de wijk Over de Dijk komen orchideeën tot ontwikkeling. En een werkgroep uit Driewegen adviseerde de gemeente om de pinksterbloemen te laten staan.”

De gemeente gaat in gesprek met dorpsraden om meer locaties aan te wijzen voor de nieuwe manier van groenbeheer. Daarnaast onderzoekt ze hoe ze het machinepark kan aanpassen om nog meer grasvelden op de nieuwe wijze te beheren.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;