Afbeelding
Foto: Lezersfoto Piet Grim

Praat mee over meedoen in de Borselse samenleving

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND - Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Mensen met én zonder beperking: allen horen gelijke kansen en mogelijkheden te krijgen. De gemeente Borsele zet zich hiervoor actief in. “We zijn al goed op weg”, vertelt de Borselse wethouder Marga van der Plasse enthousiast. “Maar het kan zeker beter. Daarom roepen we de hulp van onze inwoners in. Iedereen doet mee!”

De gemeente Borsele nodigt haar inwoners uit om mee te denken en praten over de toegankelijkheid van de gemeente. “Toegankelijkheid betekent dat ieder mens, met of zonder beperking, toegang heeft tot dezelfde plekken en diensten”, legt Van der Plasse uit. “Zo moet een slechtziende bijvoorbeeld websites kunnen beluisteren en moet iemand in een rolstoel gewoon met de bus kunnen reizen.”

Door middel van persoonlijke gesprekken wil de gemeente ontdekken wat ze anders of beter kan doen op het gebied van toegankelijkheid. “We vinden het belangrijk om niet óver inwoners met een beperking te praten, maar mét ze in gesprek te gaan en te luisteren naar hun inbreng”, gaat Van der Plasse verder. “Er zijn ongetwijfeld zaken waar we als gemeente nog onvoldoende oog voor hebben. Denk bijvoorbeeld aan een stoep die mensen met een rollator moeilijk kunnen betreden of ingewikkeld taalgebruik op websites en in brieven. Als we in de toekomst een straat herinrichten, denken we dan automatisch aan inwoners die minder mobiel zijn? Door middel van gesprekken hopen we deze zaken in kaart te brengen. Zo bouwen we samen aan een Borsele zonder drempels. Een Borsele waar iedereen, met of zonder beperking, zich thuis kan voelen en mee kan doen.” 

De gemeente wil zich inzetten voor het VN-verdrag van de rechten van de mens met een beperking. Dit verdrag heeft als doel dat de wereld toegankelijk en inclusief wordt voor iedereen. Om dit doel te behalen, moet de samenleving fysieke en figuurlijke drempels wegnemen. Voor gemeenten betekent dit dat zij zich inspannen zodat inwoners met een handicap zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kunnen leven. Niet alleen inwoners met een beperking of chronische ziekte, maar ook familieleden, zorgverleners en belangenbehartigers worden gevraagd hun input te geven. 

Wie in de gemeente Borsele woont en wil meepraten kan contact opnemen via iedereendoetmee@borsele.nl of tel. 0113-238383. Dan zal de gemeente in overleg een afspraak plannen voor een gesprek. Meer informatie is te vinden op www.borsele.nl/iedereendoetmee.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief