De Avontuur.
De Avontuur. Foto: Stichting Zeeuwse Klipper Avontuur

Avontuur mag het ruime sop weer kiezen

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - De enige nog zeilende Zeeuwse Klipper uit 1914, de Avontuur, heeft een grondige renovatie en verplichte keuringsprocedure achter de rug. ‘De Avontuur is op alle onderdelen goedgekeurd en mag weer op stap met gasten’, laat stichting Zeeuwse Klipper Avontuur weten.

‘De Avontuur is een uniek schip, landelijk erkend als varend monument.’ Het heeft als thuishaven de Houtkade 22 in Goes.

Vernieuwing

Tijdens een grote renovatie op een werf in Harlingen is in 2019 en 2020 het vlak (de bodem) vernieuwd. Terug in Goes hebben vrijwilligers de binnenkant van het schip onder handen genomen. Er is een nieuwe salon met plaats voor 50 gasten, een keuken met bar, 2 toiletten, 2 douches en er zijn 20 slaapplaatsen in 5 hutten gerealiseerd. ‘Het interieur is, met behoud van de authentieke details, aangepast aan de eisen van deze tijd. Alle meubels, het beddengoed en alle matrassen en kussens zijn vernieuwd. Het idee was dat daarmee het merendeel van de werkzaamheden wel achter de rug was. Niets bleek echter minder waar. De Nederlandse keuringsinstantie, Register Holland, bepaalt of met het schip mag worden gevaren. De verplichte keuring van de tuigage, technische installaties en veiligheidsmiddelen bracht een behoorlijke lijst met zaken aan het licht die allemaal moesten worden opgelost.’ Opnieuw zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan. ‘Dankzij die enorme inzet is het gelukt om, nog voor het nieuwe seizoen aanbreekt, alles op orde te hebben. Het felbegeerde certificaat is binnen! De komende tijd wordt nog veel onderhoud en schilderwerk verricht maar dan kan de Avontuur de Zeeuwse wateren weer op.’ 

Tochten

Afgelopen winter is, met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, gewerkt aan vernieuwing van de website www.avontuurgoes.nl. ‘Vanaf nu kan via de site worden geboekt voor diverse tochten. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om aan boord, via filmpjes, op een groot scherm te zien wat er allemaal leeft in het Nationaal Park Oosterschelde. Na het grote succes van vorig jaar worden ook dit seizoen weer een aantal tochten naar de zeehonden gemaakt. Ook worden er dagtochten gemaakt naar Veere en Yerseke. Tevens staan er een aantal meerdaagse tochten op het programma. Ook is het plan ontstaan om een romantische avondtocht met live-muziek aan boord te organiseren. De mogelijkheden voor onder meer bedrijfspresentaties, personeelsfeesten en familiefeesten zijn gelijk aan voorgaande jaren. ‘Ook trouwen aan boord is mogelijk omdat de Avontuur een officiële trouwlocatie is.’

Rampjaar

De Avontuur is eigendom van de Stichting Zeeuwse Klipper Avontuur. ‘Afgelopen jaar was het ook voor onze stichting een rampjaar door de coronaperikelen. Iedereen die dat wil kan de Avontuur steunen. Kijk voor meer informatie op www.avontuurgoes.nl/vrienden-van-de-avontuur.            

Naast de bestaande schippers zoekt de Avontuur versterking van mensen die enkele keren per jaar het schip willen bemannen als schipper. De stichting wil graag in contact komen met vrijwilligers met een groot vaarbewijs A of groot zeilbewijs. Mail voor meer informatie naar Jaap Baaijens, jbmailgoes@zeelandnet.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief