Dirk Uitterhoeve en Dorien de Vrieze zetten 400 roofvisjes uit bij Roompot Water Village.
Dirk Uitterhoeve en Dorien de Vrieze zetten 400 roofvisjes uit bij Roompot Water Village. Foto: Erica van Strien

Dominant visje beperkt muggenoverlast op vakantiepark Kamperland

Door: Erica van Strien Algemeen

KAMPERLAND - Het is heerlijk toeven op het eco-vriendelijke park Water Village aan de Oosterschelde. Alleen de muggenoverlast is een terugkerend thema in de reviews van de gasten op hun verblijf. Daar is door Traas Nature Care - dankzij het uitzetten van vierhonderd roofvisjes - sinds woensdag een ecologisch verantwoord stokje voor gestoken.

Eerst acclimatiseren is het devies. De vierhonderd jonge roofvisjes (3-doornige stekelbaarsjes, goudwindes, zilverwindes en rietvoorns) zijn vorige week woensdag beleverd bij Dirk Uitterhoeve van Traas. Ze zullen nog dezelfde dag uitgezet worden in het zuurstofrijke, maar stilstaande water van park Water Village in Kamperland.

Overwennen

Om wat in vaktermen ‘overwennen’ heet goed te laten verlopen, worden de diertjes met transportzak en al in een grote ton gelegd, die gevuld is met wat water uit hun nieuwe habitat. Na een kwartiertje gaat de zak in de ton open, zodat het transportwater kan vermengen met het water uit de ton. Pas daarna worden de vissen uitgezet in hun nieuwe leefgebied. Daar zullen ze de komende jaren op volstrekt biologische wijze de muggenoverlast drastisch inperken. De muggen leggen namelijk eitjes op stilstaand water en de vissen eten die eitjes dan weer op. “Het is vanuit de vraag gekomen”, zegt Jimmy van Goudswaard, manager afdeling Onderhoud van Roompot. “Onze gasten hebben via de reviews op hun verblijf aangegeven veel overlast van muggen te ervaren.”

Ecologisch verantwoord

Dorien de Vrieze, projectleider bij Traas Nature Care, is verantwoordelijk voor het toepassen van deze vorm van overlastbestrijding. “Bij het toepassen van traditionele bestrijdingsmethoden zijn er vaak negatieve consequenties voor dieren en de natuur. Door het uitzetten van roofvissen in waterrijke omgevingen om de muggenoverlast terug te dringen blijft de natuur zoveel mogelijk in evenwicht en bestrijden we op ecologisch verantwoorde wijze de overlast.”

Dominante visjes

De drie aangelegde waterpartijen in het vakantiepark staan met elkaar in verbinding en in de afgelopen drie jaar is er een gezonde ecologische cultuur ontstaan met veel alg-vorming in het water. De keuze voor de vier soorten roofvisjes is gebaseerd op hun dominantie en verdraagzaamheid onderling. Bovendien leven ze van watervlooien en muggenlarven en zijn daarmee zelfvoorzienend. De waterkwaliteit staat garant voor voldoende zuurstof om de visjes hun belangrijke bijdrage aan een ontspannen verblijf op het park te laten leveren.

Effectief

Over de effecten van biologisch bestrijden kan Dirk Uitterhoeve kort zijn. “De visjes zorgen voor een afname van de overlast met tachtig procent. De kunst is om een aantal voorzieningen te plaatsen die elkaar versterken.
In de zestien jaar dat Uitterhoeve dit werk doet, is er door wetgeving en ontwikkelde inzichten veel veranderd in dit vak. “Positief veranderd vooral”, zegt Uitterhoeve. “Kijk nou alleen maar naar de toename van het aantal roofvogels in de afgelopen tien jaar. Dat is het zichtbare effect van minder gif gebruiken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief