Afbeelding

Wespenseizoen vroeg van start

Door: Sandra Broosus Algemeen

‘s-GRAVENPOLDER - Het wespenseizoen is dit jaar eerder begonnen door de zachte winter. Het team van Traas Ongediertebestrijding zit klaar bij de wespentelefoon voor meldingen over wespennesten.

Jonge wespenkoninginnen zijn de enige die de winter overleven”, weet Peter Traas. “Zij vliegen uit en bouwen een eigen nest. Van hout dat tot pulp vermaald wordt, bouwt de koningin een papier-maché huisje. Dit doet zij helemaal alleen. Als haar eerste eitjes larfjes worden, verzorgt ze die totdat ze verpopt zijn. Daarna nemen die het werk van de koningin over. Vanaf dan komt de koningin niet meer uit het nest en legt alleen nog maar eitjes. Dat nest groeit tot het formaat van een voetbal.”

Een nest kan uitgroeien tot een populatie van zo’n 5.000 wespen, aldus Traas. “Dat kan een hoop overlast veroorzaken, maar heeft het beestje ook nut voor de mens? Jazeker! De wesp is een echte vleeseter en kan wel tot 1000 muggen per dag verwerken. Daarnaast helpen ze bijvoorbeeld mee bij het bestuiven van planten en het opruimen van kadavers. Wanneer u geen overlast van de wespen heeft, is het advies is om de nesten te laten hangen.”

Toch kan een wesp gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Van de steken kunnen mensen doodziek worden. “Momenteel krijgen we veel meldingen van nesten. Later, rond augustus, zien we de hinderlijke toename. De meeste mensen worden gestoken in de buurt van voedsel. Dit heeft alles te maken met het feit dat de jonge koninginnen uitgevlogen zijn en de verzorgende wespen verslaafd zijn geraakt aan de zoete afscheiding van de larven. Zij gaan op zoek naar zoetstoffen. Dat is de reden dat ze ineens op ons voedsel afkomen. Een goede oplossing hiervoor is de wespenvanger.”

Wie overlast heeft door wespen kan de wespenlijn bellen, via 088-2212130 of kijk op traaswesp.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief