Lorraine en Christian Knaap bij hun café-restaurant.
Lorraine en Christian Knaap bij hun café-restaurant. Foto: Britta Janssen

Lorraine en Christian Knaap stappen in De Oranjeboom

Door: Britta Janssen Algemeen

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Café-restaurant De Oranjeboom in ‘s-Heer Hendrikskinderen is in haar lange historie nooit met trends meegegaan, vinden de nieuwe eigenaars Lorraine en Christian Knaap. Het is een van de redenen waarom het Goese stel de stap durfde te wagen om De Oranjeboom te kopen. “Het is een gemoedelijke, bruine kroeg voor iedereen en die sfeer is heel bijzonder.” En, alsof het zo heeft moeten zijn... Gasten kunnen blijven bestellen bij ‘Lou’, zoals vroeger, want Lorraine is ook al jaren gewend aan deze bijnaam.

Lorraine (46) en Christian (49) hebben beiden in het verleden jaren in de horeca gewerkt en zeiden wel eens dat ze ‘ooit een eigen tent’ wilden beginnen. Nu is het zover. Nadat Adwin Hoondert en Bart Brinkman de horecagelegenheid aan het stel aanboden, ging het snel. “Het contract is getekend en per 1 augustus is het officieel”, vertelt Christian. “Tot die tijd lopen we stage, zeg maar.” Want het café is in de tussentijd iedere dag open, van 10.00 tot 22.00 uur. Het grootste deel van het personeel blijft aan en per 1 augustus komt Jacqueline Scholte-Wildenbos erbij. “Zij wordt samen met Lou het gezicht van De Oranjeboom. Vanaf die datum zijn we dagelijks open van 8.00 tot 24.00 uur en in het weekeinde tot 2.00 uur.” Hiervoor heeft Lorraine haar vaste baan opgezegd. Christian is op de achtergrond betrokken bij het café-restaurant en springt bij als het nodig is. Hij blijft ook zijn bedrijf Naem runnen.

Heilig

Het is een risico om te investeren in een eigen zaak, maar de twee durven het aan. “We weten welke potentie het heeft en daar heb ik vertrouwen in”, zegt Lorraine. “De nostalgie, daar draait het op”, aldus Christian. De oorsprong van De Oranjeboom gaat terug naar ongeveer 1860. Het heeft altijd allerlei mensen weten te trekken, van bouwvakkers en zakenlui tot gezinnen en alles eromheen. “Iedereen is gelijk en praat met elkaar. Het is een gezellige huiskamer en da’s lachen”, zegt Christian. “We willen dan ook zo min mogelijk aan die sfeer veranderen. Alleen de lunch nieuw leven inblazen en feesten organiseren”, legt Christian uit, terwijl hij de buitenbar met overdekt en verwarmd terras laat zien, dat grenst aan groene weilanden. “Je kunt met fantastisch uitzicht lunchen, maar ook feesten geven zonder geluidsoverlast, want hier woont niemand. We zetten een televisiescherm zo groot als Noord-Beveland neer voor bijvoorbeeld het EK.” De kaart wordt ouderwets goed eten voor een goede prijs, aldus het stel. “De paling is hier heilig”, vertelt Lorraine. “Daarnaast is handgesneden friet en de perfecte biefstuk belangrijk”, vult Christian aan.

Gastvrouw

De in Goes geboren en getogen Lorraine begon op haar vijftiende in de horeca. Zorgzaamheid en gastvrijheid zit met haar Indische achtergrond in het bloed, vertelt ze. “Bijvoorbeeld tijdens verjaardagen, ook van anderen, sta ik liever hapjes te maken, dan dat ik de hele tijd op een stoel zit.” Met het idee dat ze altijd nog de horeca in kon, koos ze voor een laboratoriumopleiding. “Uiteindelijk leek me dat toch geen werk dat ik jaren wilde doen. Je had toen nog geen CSI, hè.” Ze vond haar draai bij opticien Pearl in Goes. “Daar ben je ook gastvrouw.” Christian heeft ook al de nodige uren in de horeca gedraaid. “Op mijn twaalfde ging ik afwassen en heb later tot in de Dominicaanse Republiek in clubs en casino’s gewerkt.” De uit Arnhem afkomstige voormalig beroepsduiker kwam in Goes terecht en wilde terugkeren naar zijn geboortegrond. En toen kwam hij Lorraine tegen, in café De Vrijbuiter. “Hij kende mij niet, ik kende hem niet, we raakten aan de praat en dat was ‘m”, lacht Lorraine.

In hun leven samen heeft de horeca hen altijd aangetrokken, maar de werktijden weerhielden hen ervan om daar iets mee te doen, vertelt Lorraine. “Nu zijn de kinderen zeventien en veertien jaar en kan het.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief