Annelies en Barre leggen de laatste hand aan de mural.
Annelies en Barre leggen de laatste hand aan de mural. Foto: Britta Janssen

‘We wilden iets leuks doen voor iedereen in Goes’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Bij de stadshaven in Goes lijkt sinds vorige week een historisch havenaanzicht uit de muur te komen. Schilder Barre Verkerke en stagiaire Annelies hebben op het gele hoekpand van de Keizerstraat en Bierkade met de techniek trompe-l’oeil een mural aangebracht. “We wilden iets leuks doen voor iedereen in Goes, op het mooiste plekje van Goes”, vertelt Christian Knaap, opdrachtgever van het project. Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes onthult de mural donderdag.

Christian Knaap kijkt vanuit zijn kantoor uit over de stadshaven en nu ook op de mural. Met zijn ontwerpbureau Naem bedacht hij het kunstproject en betaalt het, samen met Iwaarden Schilders. Dit Krabbendijkse bedrijf heeft plannen voor een vestiging in Goes. “De gemeente Goes was meteen enthousiast en verleende een vergunning voor de mural en ook woningcorporatie Beveland Wonen, eigenaar van het pand, werkte graag mee. Dat is fantastisch.” Het team van Naem schetste een ontwerp en daarbij hebben Barre Verkerke en fotograaf Marty Kooman beeld gezocht. “Marty heeft over moderne foto’s oude elementen geshopt”, legt de uit ‘s-Heer Arendskerke afkomstige Barre uit. “We hebben niet realistisch geschilderd, maar willen kijkers wel dat gevoel geven.” Het eindresultaat is een nostalgische schildering van de haven met grachtenpanden en een volgeladen bierwagen als middelpunt. “Dat past hier, Goes is een bierstad”, lacht Barre. “We zitten hier niet voor niets aan de Bierkade. Vroeger was hier een brouwerij.”

Sociale functie

De mural is in zo’n tien dagen voltooid. Het tafereel is op een pamflet geschilderd en dat lijkt door de trompe-l’oeil van de muur af te komen. Het regenachtige weer maakte het schilderen spannend. “We werken met acryl en dat is binnen ongeveer een uur regenvast. Dus in het ergste geval ben je bij een flinke regenbui een uur werk kwijt.” Alles is met penselen geschilderd, van het ontelbare aantal straatsteentjes tot de statige kadepanden, het wapen van Goes, paard en wagen en de auto van de notaris aan toe. “Alleen de schaduwen hebben we geairbrusht.” Iedere dag waren er passanten die Barre en Annelies aanspraken op hun werk. Sommigen kwamen de vorderingen zelfs dagelijks bekijken. “Gelukkig kan ik schilderen en praten tegelijk”, lacht Barre. “Ik heb nog nooit zoveel reacties gehad, terwijl ik bezig was.” Hij ziet het als bevestiging van de sociale functie die hij met de mural voor ogen heeft. “Ik hoop dat mensen even stilstaan om te kijken en met elkaar praten over wat ze zien. Door te schilderen wat dichtbij is, wil ik mensen om hen heen laten kijken. Misschien gaan ze de omgeving ook met andere ogen zien.” De anekdotes van de ‘oude mannetjes’ vliegen Barre en Annelies ook om de oren. “Van meerdere mensen heb ik al mooie verhalen over vroeger gehoord, over vier of vijf verschillende bruggen en dat de haven ooit helemaal gedempt is”, vertelt Barre, wiens levensdoel het is om jongeren te laten zien hoe mooi het ambacht van schilder is.

De schilder is tevredener dan hij vooraf had gedacht. “Door de reacties merken we dat de mural in de smaak valt. Het is hier op zijn plek, want het is ook een mooi straatje om even te stoppen.”
In de toekomst wordt er mogelijk een wandelroute aan de mural gekoppeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief