Wat gebeurt er allemaal achter deze deuren?
Wat gebeurt er allemaal achter deze deuren? Foto: Eugène de Kok

‘Je krijgt inzicht in hoe lokale politiek in elkaar zit’

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND – Zo’n vijfentwintig deelnemers hebben de cursus ‘Politiek actief in de gemeente Borsele’ afgerond. Die werd, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar, gratis aangeboden aan iedereen die zich wil verdiepen in de politiek op gemeentelijk niveau. Vanwege de positieve reacties krijgt de cursus mogelijk een vervolg.

Onder de deelnemers waren Jan Baaijens en Merijn Nuijten. Het was wennen dat bijna de hele cursus online gegeven werd, vertellen ze. “Het leuke was dat de groep deelnemers divers was; van scholieren en huisvrouwen tot mensen die al in de politiek zitten”, vertelt Jan. “Tijdens de laatste bijeenkomst zagen we elkaar voor het eerst in het echt. Dat is toch veel leuker dan online, want dan heb je veel meer interactie met elkaar”. 

Jan is de cursus vooral gaan volgen, omdat hij benieuwd was hoe beslissingen tot stand komen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, maar had er nooit de tijd voor. Nu ben ik deels met pensioen. Ik heb niet de ambitie om de politiek in te gaan, maar weet nu beter hoe het bij de gemeente werkt. Het leukste vond ik de speeddates met de gemeenteraadsleden. We bespraken praktijkgevallen en hierdoor ben ik erachter gekomen welke factoren allemaal mee kunnen spelen bij het maken van een besluit. Ik blijf de lokale ontwikkelingen zeker volgen”.

Ook Merijn is niet van plan de politiek in te gaan, ondanks dat ze veel van de cursus heeft opgestoken. “Ik vind het super dat ik nu meer kennis heb van hoe de gemeentelijke politiek werkt. Ik snap nu beter hoe verschillende onderdelen met elkaar samenhangen en hoe andere partijen daarop invloed hebben. Het politieke speelveld vind ik heel interessant. Ooit was ik betrokken bij de oprichting van de Jongerenraad Borsele waarvan ik in 2002 de eerste voorzitter was. Ik heb altijd de wens gehad mijn leefomgeving beter te maken, maar ik heb geen tijd om hele avonden te vergaderen. Ik zet mij liever in op het initiëren van leuke projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van Nieuwdorp. Zo is het gelukt om daar samen met andere ouders een sport- en speelplek te realiseren”.

De griffier van de gemeente Borsele laat weten dat, omdat de ervaringen van de deelnemers en raadsleden zeer positief zijn, er gekeken wordt of de cursus nog eens gegeven kan worden.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief