Afbeelding
Foto: Britta Janssen

De Regenboog in Nieuwdorp zwaait school voor altijd uit

Door: Britta Janssen Algemeen

NIEUWDORP - Zestig jaar heeft het gebouw aan de Prinses Irenestraat 1 in Nieuwdorp dienst gedaan als school. Nu is het op en wordt het gesloopt, om plaats te maken voor een multifunctionele accommodatie (mfa), waarin naast basisschool De Regenboog ook onder meer de kinderopvang een plek krijgt. Daar kunnen de kinderen straks zelfs op het dak leren, vertelt schooldirecteur Pieter Goudappel. “Dat is efficiënt ruimtegebruik, maar ook is buiten leren goed voor de kinderen.”

Vorig week stond in het teken van een feestelijke afsluiting voor de ongeveer negentig kinderen van De Regenboog, maar ook zijn de spullen verhuisd en is er veel ingepakt en schoongemaakt, ook met hulp van ouders. Dat ging zelfs woensdag door, terwijl de kinderen op het grasveld voor de school swingend op de muziek van een dj het pand uitzwaaiden. “Wat je allemaal niet vindt bij het opruimen”, vertelt Goudappel tussen de opgestapelde dozen. “Ik kwam zelfs een ouderverslag tegen uit de tijd dat er nog geen typemachines waren.”

Juf Inge van groep vier, vijf en zes en intern begeleider Elma hebben heel wat voetstappen in het schoolgebouw liggen. Juf Inge werkt, met een korte onderbreking, sinds 1995 op De Regenboog en juf Elma sinds 2001. “Je hebt hier natuurlijk veel geschiedenis”, zegt Elma, “zo hebben mijn vader en tantes hier ook nog op school gezeten.” Opgegroeid in Goes ging Elma zelf daar naar school.

Verschillende leerstijlen

In afwachting van de bouw van de nieuwe mfa maakt De Regenboog de komende jaren gebruik van het schoolgebouw van de voormalige Octopus aan de Hertenweg in Nieuwdop. Goudappel hoopt dat de mfa, als alles meezit met de sloop en nieuwbouw, over twee jaar in gebruik kan worden genomen. Dat betekent dat Levi K, Wiebe en Milou daar geen les meer zullen krijgen, want zij zitten na de zomervakantie in groep zeven. “Dat is wel jammer, maar we mogen terugkomen voor een rondleiding in de nieuwe school”, vertellen de drie. Wiebe en Milou zitten in de kinderraad en hebben daar al plannen kunnen bekijken van hoe de nieuwbouw eruit komt te zien. “Er zijn straks twee lokalen boven en aan de buitenkant van de school komt er een hele grote trap mooi naar boven”, vertelt Milou. Van de oude school gaat Levi de lange gang missen. “Met één gang loop je hele hele gebouw door, langs alle klassen en dat vind ik gezellig.”

De nieuwe school wordt niet zozeer groter, maar anders ingericht, vertelt Goudappel. “In plaats van grotere klassen komen er kleinere groepslokalen, waarin we makkelijker met verschillende leerstijlen kunnen werken.” Zo leer het ene kind makkelijker individueel en een ander door samen te werken. Ook voor bewegend en buiten leren is er straks ruimte. “We geven de kinderen mee dat ze bij de groep horen, maar ze kunnen via hun eigen route leren.”

Juf Elma (l) en juf Inge.
De dj maakt er een feestje van voor de kinderen en leerkrachten.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief