Afbeelding
Foto: NS

Stap in de hoofdreiscoupé mét zeelucht in Goes

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Bij woonzorgcentrum Ter Weel in Goes staat vanaf donderdag een hoofdreiscoupé. Hierin kunnen mensen met dementie ‘op reis’ gaan. 

De hoofdreiscoupé is een idee van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en Alzheimer Nederland. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. ‘Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij, het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt’, laat NS weten. ‘Met de hoofdreiscoupé willen we mensen met dementie even afleiding bieden om positieve herinneringen op te halen. En Goes heeft een primeur: het is de eerste hoofdreiscoupé die een eigen geur heeft, van zeelucht.’

Twee maanden geleden is de hoofdreiscoupé geopend in Haarlem en daarna naar Rotterdam gegaan. Met de hoofdreiscoupé willen Alzheimer Nederland en NS ouderen opnieuw laten ervaren hoe het was om met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. In de coupé in Goes, die een maand blijft, ruikt het straks naar de zee. Linda Keemink van SEC Airdesign benaderde NS om de zeelucht ‘beachhouse’ toe te voegen aan de coupé. ‘Ik zie wat geurbeleving kan doen bij mensen met dementie’, zegt Keemink. ‘Ik ben erg betrokken bij zorginstellingen, omdat mijn opa en vader ook aan dementie lijden.’ 

De hoofdreiscoupé bezoekt 12 verpleeghuizen in 12 verschillende provincies. Per locatie blijft de coupé een maand lang staan. Bewoners en familie kunnen samen de coupé bezoeken. Na Goes gaat de hoofdreiscoupé naar Roosendaal en Weert.

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel medewerkers als reizigers in het openbaar vervoer. ‘In Nederland hebben ongeveer 290.000 mensen dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.’ Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief