Het nieuwe theehuis in de oude Pastorie
Het nieuwe theehuis in de oude Pastorie Foto: Ad Schenk

Officiële opening Theehuis de Pastorie in Ovezande op 10 september

Door: Advertorial Algemeen

OVEZANDE - Op vrijdag 10 september wordt in hartje Ovezande (Hoofdstraat 58) Theehuis de Pastorie, in de oude pastorie, officieel geopend. Het is een dagbestedingsproject van Zeeuwse Gronden, een zorgorganisatie voor mensen met een ernstige psychiatrische stoornis én de directe buur van de pastorie in Ovezande. Zeeuwse Gronden biedt mensen een veilig en warm thuis in de buurt. Zelfstandig wonen en toch midden in de maatschappij staan. In hartje Ovezande wordt een theehuis naast de woonlocatie nu waargemaakt.

Vanaf de bouw in 1870 was de pastorie de woning van de plaatselijke pastoor. De laatste dertig jaar deed het statige gebouw vooral dienst als vergader- en ontmoetingsruimte voor de naastgelegen katholieke kerk. Zodoende was de pastorie altijd al een heuse ontmoetingsplek, zowel in de periode als woonstede voor de pastorie als later als vergaderplaats. Het theehuis zet de ontmoetingsplek voort en versterkt die nog. Het theehuis richt zich echt op de sociale functie vanuit het dagbestedingsproject. De pastorie krijgt nu een dubbelfunctie. Op de begane grond is er het theehuis op de openingstijden en -dagen, op de andere dagen en tijden blijft de functie als parochiehuis voor de parochiekern Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Ovezande.

Flinke opknapbeurt
De pastorie heeft een flinke opknapbeurt gekregen en is geschikt gemaakt als gezellig theehuis. De parochiekern heeft de bijkeuken, de keuken, de gang en het toilet helemaal opgeknapt en veelal vernieuwd. Voorzitter Ad Schenk: “een tiental vrijwilligers is er enkele maanden in hun vrije uren mee bezig geweest, van slopen tot weer opbouwen. Van stukadoren, het elektrisch verleggen, loodgieterswerk tot schilderen. Er zijn flink wat uren in gaan zitten maar het resultaat mag er zijn. Mede door subsidie van het Kansfonds is dit financieel mogelijk gemaakt”. De authentieke details en de sfeer van vroeger zijn behouden gebleven bij de verbouwing. Dat geldt zeker ook voor de ruimten voor de bezoekers van het theehuis: de voor-, achterkamer en het terras voor de pastorie. De voor- en achterkamer zijn opgeknapt, verbouwd, gesopt, geschuurd en geverfd door Zeeuwse Gronden. Het resultaat met de originele houten vloer, de authentieke suitedeuren en de kleurige tegelvoer in de gang is prachtig. Hedendaags en toch de sfeer van de oorspronkelijke functie. Sandra Romeijnders van Zeeuwse Gronden: “Door de inrichting van het theehuis voel je meteen de aangename sfeer van voorheen. Op een paars vlak in de achterkamer zie je een hele verzameling van kruisbeelden en kerkelijke afbeeldingen en het groene vlak in voorkamer toont oude foto’s van het dorp en dorpsgenoten. Het is geweldig om in zo’n mooie, prettige omgeving leiding te mogen geven aan het team van Theehuis de Pastorie”.
Als je als bezoeker het theehuis inloopt kom je in de opgeknapte gang meteen al in de goede sfeer. Er hangen diverse schilderijen en afbeeldingen van Maria, een directe link naar de naastgelegen kerk. Dit project biedt cliënten van Zeeuwse Gronden de kans op een passende dagbesteding. “Dit dagbestedingsproject staat overigens ook open voor andere mensen die ondersteuning nodig hebben”, zegt Sandra Romeijnders.

Opening
Op woensdag, donderdag en vrijdag kunnen dorpsgenoten, toeristen en voorbijgangers er ook nu al van 10.30 tot 15.30 uur terecht voor een lekkere kop koffie, thee en een stukje taart. Ook kun je er heerlijk lunchen tegen zeer schappelijke prijzen. Cliënten en begeleiders staan dan klaar om gasten te ontvangen. Je vindt er bijzondere theetjes met sprekende namen als Ambrosius, Maria uit de Beuk of Christoffel voor de reiziger. De namen verwijzen naar de historie van het gebouw als pastorie. Iedereen werd en wordt er hartelijk ontvangen ook al heeft de officiële opening nog niet plaatsgevonden. Maar...dat gaat binnenkort gebeuren.

U bent van harte uitgenodigd om op 10 september van 15.30 tot 17.30 uur een kijkje te komen nemen. U wordt bij de inloop ontvangen met een kop koffie of een bijzondere thee van Theehuis de Pastorie. De openingshandeling zal rond 16.00 uur verrichten worden door Jan van Blaricom, directeur van Zeeuwse Gronden, en Marga van de Plasse, wethouder van de gemeente Borsele. Ook zal de pas aangelegde Jeu de Boules baan vlakbij de pastorie officieel worden geopend en in gebruik worden genomen. Na het formele gedeelte is er volop gelegenheid om rond te kijken en om gezellig samen te zijn. Het belooft een feestelijke middag te worden met een hapje en een drankje, met muzikale ondersteuning en leuke activiteiten zoals een springkussen voor de kinderen.

Komt u 10 september ook langs? Gezellig! Wilt u zich vooraf wel even aanmelden via info@zeeuwsegronden.nl. Dan wordt ervoor gezorgd dat er genoeg lekkernijen zijn voor iedereen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief