De Zonnebloem zet zich al vele jaren in voor ouderen.
De Zonnebloem zet zich al vele jaren in voor ouderen. Foto: Zonnebloem

Activiteiten Zonnebloem na lange tijd weer van start

Door: Britta Janssen Algemeen

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Sinds het begin van de coronacrisis hebben de activiteiten van de Zonnebloem op een laag pitje gestaan. Maar niet langer, want op 4 september zal er voor het eerst in lange tijd een Zonnebloem-bingo plaatsvinden, in het Heer Hendrikhuis in ’s-Heer Hendrikskinderen.

DOOR JEPPE ROTTIER

De Zonnebloem is een landelijke organisatie die vereenzaming onder ouderen tegen wil gaan door middel van activiteiten en faciliteiten. De Zonnebloem zet zich al vele jaren in voor deze ouderen en met groot succes. Zo heeft de organisatie onder andere de Zonnebloemauto. Dat is een busje dat is ingericht op het vervoeren van mensen die rolstoelafhankelijk zijn, en tegen een goedkoper tarief gehuurd kan worden. Hierdoor kunnen lichamelijk beperkte ouderen vaker en makkelijker mee op uitjes met familie en vrienden.


Bezoekwerk
Het voornaamste gedeelte van wat de organisatie doet bestaat uit het ‘bezoekwerk’, hierbij gaan vrijwilligers langs bij ouderen voor een kop koffie, een wandeling of om een klusje te doen. Het langsgaan bij ouderen die om redenen als lichamelijke beperkingen risico lopen om te vereenzamen is belangrijk, omdat de Zonnebloem-vrijwilligers proberen deze mensen ook in contact te brengen met andere mensen in de omgeving. Een ander belangrijk onderdeel van de Zonnebloem zijn de activiteiten die ze organiseren voor de ouderen. Het jaarprogramma is gevuld met verschillende bingoavonden, bustours, playbackshows en nog veel meer. ‘’De afgelopen anderhalf jaar is het ons gelukt om het bezoekwerk vol te houden, maar de activiteiten konden helaas veelal niet doorgaan”, zegt Lex Janse, voorzitter van de Zonnebloem-afdeling Goes en Kapelle. ‘’De ouderen die de activiteiten bezoeken zijn immers een risicogroep en het goed naleven van de maatregelen was bij de activiteiten lastig.’’

Rita Corita
Janse is zelf al ruim 5 jaar voorzitter van de afdeling Goes-Kapelle en heeft al veel mooie momenten meegemaakt met de Zonnebloem. ‘’Zo kwamen we ooit met de playbackshow bij een verzorgingstehuis waar een voormalig vrijwilliger van de Zonnebloem woonde. Tijdens het nummer ‘Koffie, koffie’ van Rita Corita kwam hij op het podium een kopje koffie drinken. Dat was echt een mooi moment.’’ Janse en de Zonnebloem-vrijwilligers zijn blij dat de activiteiten weer van start gaan. De eerste bingoavond zal op 4 september plaatsvinden in het Heer Hendrikhuis in ’s-Heer Hendrikskinderen. Binnenkort zal daarover een flyer volgen met daarop meer informatie en een telefoonnummer voor aanmeldingen. Voor mensen die geen vervoer naar het Heer Hendrikhuis hebben zal de Zonnebloem helpen met het vinden van vervoer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief