Foto: Collectie Eva Midgley

De vergankelijkheidvan een traditie

HEINKENSZAND – Filmmaakster Eva Midgley heeft voor haar korte speelfilm ‘The Birthday Cut’ op het New York International Shorts Festival een prijs gewonnen. Nu werkt ze aan haar eerste documentaire. De inspiratie hiervoor vond zij toen zij tijdens een verblijf bij haar ouders stuitte op een oude videoband van volksdansgroep De Babbelaars uit Heinkenszand, waar haar moeder, Irene Hoogenboom, mede-oprichtster en dansleidster van was. Om zo veel mogelijk materiaal en verhalen te verzamelen is Eva op zoek naar oud-leden.


“Ik danste zelf ook altijd mee”, vertelt Eva. “Op de video is te zien hoe mijn moeder de groepen aankondigt tijdens een volksdansfestival. Het was zo’n contrast met hoe ze nu is en ik werd er ontzettend door gegrepen. Ik heb de video gedigitaliseerd en wilde eerst alleen een filmpje maken om mijn moeder op te vrolijken, maar al snel kwam ik er achter dat er zo veel meer in zat. Klederdracht en volksdans zijn totaal verdwenen uit het dorpsbeeld. Met de documentaire kan ik dit stuk Zeeuwse erfgoed preserveren”.     

Eigen choreografie
Eva onderschrijft het belang van de dansgroep voor het dorp aan het eind van de vorige eeuw. “In de jaren zeventig en tachtig  waren heel veel gezinnen betrokken bij de Babbelaars. Er waren overal optredens in binnen- en buitenland en er vonden enorme uitwisselingen plaats van cultuur. Wat ook uniek was dat de dansgroep een eigen choreografie had. Ik heb de choreograaf van toen geïnterviewd en wil gaan proberen om sommige dansen te reconstrueren”.

Premier Lubbers
Eva heeft veel materiaal kunnen vinden bij de organisatie van het volksdansfestival en bij de gemeente. “Wim Hoogerdijk die samen met mijn moeder de dansgroep oprichtte, heeft na zijn dood zijn hele archief gedoneerd aan de gemeente. Van oud-leden krijg ik veel krantenknipsels en nu ben ik bijvoorbeeld nog op zoek naar beeldmateriaal van een optreden van De Babbelaars waarin voormalig premier Lubbers als meiboom fungeerde”.

Vrolijke film
Voor de documentaire, die ongeveer een uur zal duren, wilt Eva zo veel mogelijk oud-leden interviewen. “Ik heb gemerkt dat mijn zoektocht bij veel mensen iets heeft losgemaakt. Ook wil ik graag buitenlandse groepen spreken over hoe zij het ervaren hebben om onze cultuur te zien en daarmee het omgekeerde perspectief tonen.
De documentaire zal enerzijds gaan over het verdwijnen van een traditie en anderzijds over wat de dansgroep betekent heeft voor mensen op persoonlijk niveau. Voor mij is het daarnaast ook een ode aan mijn moeder. Alhoewel vergankelijkheid een belangrijk thema is, wordt het wel een vrolijke film hoor, want de muziek en natuurlijk de dans zijn gewoon heel mooi”.

Contactgegevens
Oud-leden kunnen contact opnemen met Eva via: evamidgley@gmail.com.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Meewerkend voorman

Roosendaal

Bezorgers

Oost Souburg en Vlissingen

Kozijnmonteur

Middelburg

Nachtchauffeur CE

Roosendaal

Operator Bakker

Roosendaal