Duikvrienden Marnik, Michael, Johan en Alex bekijken graag de flora en fauna van de Oosterschelde.
Duikvrienden Marnik, Michael, Johan en Alex bekijken graag de flora en fauna van de Oosterschelde. Foto: Jeppe Rottier

‘Laatst spotte iemand een haai in de Oosterschelde’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

Een van de meest beoefende watersporten in de Oosterschelde is duiken. De Vlaamse vrienden Marnik, Michael, Johan en Alex uit Zuid-West Vlaanderen komen ook graag naar Zeeland om te duiken. 

In de zomer komen de mannen ieder weekend twee uur heen en twee uur terug rijden om hun sport te beoefenen. Langs de Kattendijkse dijk tussen Wemeldinge en Kattendijke liggen verschillende duik ‘spots’ waar ze graag duiken. Zo ligt er bij ‘de punt’ een oud wrak en is ook de oude sluis een leuke plek om te duiken. Voor velen klinkt de Oosterschelde minder bijzonder dan het azuurblauwe water in bijvoorbeeld Spanje, maar niets is minder waar. ‘’In de Oosterschelde is veel begroeiing en begroeiing betekent meer leven’, zeggen de Vlaamse duikers. ‘’Je komt hier sepia’s, sepiola’s, harlekijnslakken, de zeedonderpad en soms zelfs zeepaardjes tegen.’’

Bij elkaar hebben ze al ruim tachtig jaar duikervaring en weten alles af van de sport. Zo is het belangrijk om vooraf goede afspraken te maken en elkaar goed in de gaten te houden. ‘’Als je maar een meter zicht hebt, moet je goed op je buddy’s letten, anders raak je elkaar snel kwijt”, zegt Marnik. Nadat ze hebben gedoken houden ze een logboek bij waarin ze onder andere bijhouden wat voor dieren ze hebben gezien. In Facebook-groepen waar duikers samen komen worden dan vondsten gedeeld. Zo was er laatst iemand die in de Oosterschelde een haai spotte. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief