<p>Agent en hondengeleider Cor Houmes in actie met Barry.</p>

Agent en hondengeleider Cor Houmes in actie met Barry.

(Foto: Zeeland Veilig)

‘Ga niet zelf op onderzoek uit, dat kost speurhond meer werk’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit deel vertelt politieagent en hondengeleider Cor Houmes hierover.Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Ik ben hondengeleider bij politie Zeeland-West-Brabant. Ik ben een agent met een extra collega of maat aan mijn zijde; een surveillancehond. Er draait 24/7 een team van geleiders met surveillancehonden. Als ik samenwerk met Barry, zijn we altijd scherp. Da’s logisch, want een hond is niet bevattelijk voor nuances, die heeft altijd directe commando’s nodig. Daarom moet ik altijd duidelijk zijn tegen Barry.”

Wat maakt Barry bijzonder?
“Barry heeft niet alleen een neus om mensen op te sporen, hij zoekt ook graag wapens die zijn gebruikt bij een misdrijf en daarna weggegooid. Hij heeft altijd zin om te werken en het is ook een moedige hond. Soms haal ik Barry uit de auto bij een vechtpartij of opstootje. Dan gebruik ik hem om een groep uit elkaar te dwingen. Ook dat doet hij goed. Invloeden van buitenaf weerhouden hem er niet van om goed naar mijn commando’s te luisteren en die ook op te volgen. Als we niet werken, train ik met hem. Ik fiets en zwem iedere dag met hem en oefen het speuren twee keer per week. Ik haal echt het maximale uit mijn hond. Hij is mentaal en fysiek in topconditie! Samen maken wij het veiliger hier.”

Waarom doe ik dit werk?

“Lang geleden besloot ik bij de politie te gaan werken om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Bijdragen aan een veilige omgeving vind ik het mooiste dat er is. Mijn voorliefde voor het werken met honden gaf de doorslag om hondengeleider te worden bij de politie. Doordat hondengeleiders op veel plaatsen hun diensten draaien, kun je op veel plekken voor veiligheid zorgen. Het is mooi om, samen met Barry, aan te sluiten bij wijkteams. Tijdens mijn werk blijf ik altijd in verbinding met de burgers. Al vaker heb ik uit die contacten bruikbare informatie gehaald voor mijn werk. Het is goed om naar mensen te luisteren om te horen wat er speelt in een omgeving. Burgers onze ogen en oren op straat.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Bel bij verdachte situaties echt meteen 112. Ik hoor mensen vaak zeggen dat het voorval al een kwartier of langer geleden is. Snel bellen vergroot de kans dat een verdachte gepakt wordt. Maak jezelf niet bekend en ga niet zelf op onderzoek uit. Ga geen route lopen die een verdachte heeft afgelegd. Dat kost voor een speurhond extra energie. Blijf veilig!”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/beveland&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;

Vacatures

Meewerkend voorman

Roosendaal

Bezorgers

Oost Souburg en Vlissingen

Kozijnmonteur

Middelburg

Nachtchauffeur CE

Roosendaal

Operator Bakker

Roosendaal