<p>Marcella Keus zet zich in voor de dierenambulance.</p>

Marcella Keus zet zich in voor de dierenambulance.

(Foto: Zeeland Veilig)

´Een autoraam open zetten voor je hond, is niet genoeg´

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit dertiende deel is Marcella Keus aan het woord.

Hoe maak ik Zeeland veilig?


“Dat doe ik als vrijwilligerscoördinator. Ik ondersteun vrijwilligers, verzorg evaluaties en voer nazorg uit na een heftige melding. Sollicitaties horen ook bij mijn taken. Daarbij let ik niet alleen op de juiste wilskracht. Wat we vooral belangrijk vinden is dat mensen veilig handelen en rustig blijven. Het is geen knuffelbaan. Je hebt namelijk te maken met gewonde dieren of dieren die ziek zijn of zelfs overleden. Ons doel is het welzijn van dieren verbeteren. Dit doen we door dag en nacht met de dierenambulance te rijden. Daarnaast verzorgen we een dierenvoedselbank voor mensen die minder te besteden hebben.” Waarom doe ik dit werk?”Ik ben begonnen als hulp bij onze voorzitter voor de dierenvoedselbank. Helaas kon ik niet meer helpen, doordat ik meer ging werken. Toen kreeg ik een berichtje dat ze me wel wat vond voor in het bestuur. De wensen voor de dierenambulance lagen er toen al, de plannen nog niet. Stichting Dierenlot gaf ons een lening en auto waardoor we konden starten. We zijn toen snel op zoek gegaan naar vrijwilligers en toen begon het papierwerk. In januari 2020 zijn we begonnen met opstarten en in april reed de ambulance voor het eerst. Inmiddels bestaan we dus ruim een jaar!”

Waarvoor is de zomerambulance?

“Van mei tot september hebben we naast de ‘normale’ ambulance ook een zomerambulance. Hiermee gaan we naar grote parkeerplaatsen en langs de kust om te surveilleren. We controleren auto’s op oververhitte honden. In de ambulance zit materiaal om een hond zo snel mogelijk af te koelen. En de vrijwilligers zijn erop getraind om dit op de meest veilige en snelle manier te doen. Het is van belang om de mensen goed voorlichting te geven, want het is vaak geen bewuste actie maar onwetendheid. Als het buiten 20 graden is het na 10 minuten al 30 graden in de auto en na 30 minuten al 38 graden! Veel te heet voor een hond. Een raampje open is echt niet genoeg en doet zelfs vrij weinig. We laten eerst het kenteken omroepen bij een supermarkt of winkel. Als er niemand reageert, maken we foto’s en filmpjes en bellen we de politie. Dan melden we dat het te erg wordt en slaan we een ruitje in. De politie komt en blijft tot de eigenaar aanwezig is. Wij gaan vervolgens met de hond naar de dierenarts en laten een kaartje achter.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:

“Als je denkt een dier in nood te zien, zijn wij er 24/7. We hebben liever dat je een keer onnodig belt als je twijfelt, dan dat het dier lijdt. Wij zijn er ook voor overleden huisdieren. Dus twijfel je? Bel ons ook dan. En laat je hond niet achter in de auto, ook niet voor even. Daarnaast zijn we hard op zoek naar vrijwilligers, dus solliciteer vooral!”

Meer info: zeelandveilig.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Restomanager

Zeeland

Bezorgers

Oost Souburg en Vlissingen

C/CE chauffeurs

Bergen op Zoom

Chauffeurs

Vlissingen

Studiomedewerkster Sport- en afslankstudio

Vrouwenpolder