Lou Traas en Jan Rentmeester houden van biljarten.
Lou Traas en Jan Rentmeester houden van biljarten. Foto: Jessica Rovers

‘Biljarten dient ook een maatschappelijk belang’

Door: Jessica Rovers Algemeen

‘s-HEERENHOEK - Tijdens een feestavond zijn twee leden van het eerste uur, Lou Traas en Jan Rentmeester, uitgezwaaid bij biljartvereniging O.B.K. Lou was betrokken bij de oprichting in 1955 en 55 jaar voorzitter. Jan vervulde ruim twintig jaar de rol van penningmeester. Beide heren maakten zich jarenlang verdienstelijk in de competitie en speelden tal van kampioenschappen.

“Iedereen was bij het afscheid”, vertelt Jan. “We zijn met tien man, van wie acht als actief lid. Het was heel gezellig”. Dat is ook wat biljart is, zegt Lou: gezelligheid en kameraadschap. “Dat heb ik er altijd het mooiste aan gevonden. Toen ik achttien was, begon ik met biljarten. Mijn zwager Jaap Westdorp richtte de club op en in 1957 werd ik lid. Het gezin Westdorp had een café en zonen met talent voor biljart. Zo ontstond het idee om een vereniging op te richten”. Er werd altijd op zondagmiddag gebiljart, vertelt Jan. “Georganiseerd in de Jeugdhoeve vanuit de kerk. Dat was traditie: na de kerk ging je biljarten in het café”. 

Lou vindt dat er al die jaren weinig veranderd is. “Gewoon gezellig ouwehoeren met elkaar. Dat was toen zo en dat is het nu nog steeds. Alleen in de organisatie is veel veranderd. Op een gegeven moment werden we lid van de KNBB en gingen we ook buiten Zeeland spelen”. “Ik heb nog in Amsterdam meegedaan aan het kampioenschap ter ere van het 50-jarig bestaan van de biljartbond”, herinnert Jan zich. “Lou werd de betere biljarter van de club. Je hebt zes klassen en Lou speelde tweede klasse en heeft ook in het eerste en in de hoofdklasse gespeeld. Ik heb altijd in de derde klasse gespeeld”. 

Beiden vinden het jammer dat vandaag de dag nog maar weinig jongeren biljarten. “Tijden zijn veranderd”, stelt Lou. “Hier op het dorp waren er zeven of acht cafés. Allemaal hadden ze een biljart en moest je op je beurt wachten. Nu zijn bijna alle biljarttafels verdwenen. Gezinnen willen tegenwoordig wel eens wat anders doen en kunnen uit zo veel dingen kiezen”. Aan Lou en Jan zal het niet liggen: zij blijven biljarten zolang het kan. “We spelen elke week bij de senioren en doen ook mee aan de competitie. Er zijn seniorenwedstrijden waaraan clubs uit alle dorpen van Zuid- en Noord-Beveland meedoen. Ook is er het Borsels toernooi en zijn er de persoonlijke kampioenschappen. “Ik zie het biljarten ook als een soort maatschappelijk werk; ouderen komen samen en ontmoeten elkaar. Biljarten gaat eenzaamheid tegen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief