Afbeelding
Foto: Marjolein Annegarn

Zeeuwse Parel uitgereikt op Coming Out Day

Door: Advertorial Algemeen

GOES - In podium ‘t Beest in Goes wordt maandagavond, op internationale Coming Out Day, de Zeeuwse Parel uitgereikt. Deze prijs wordt om het jaar toegekend en gaat naar een persoon of organisatie die zich in de afgelopen twee jaar op een bijzondere manier heeft ingezet om de acceptatie van seksuele diversiteit in Zeeland te bevorderen. De drie finalisten voor de verkiezing zijn Eveline van de Putte, Nihalia Blanken en het GSA Lodewijk College in Terneuzen.

Met haar zelf opgerichte ‘Queer in de stad’ organiseert Nihalia Blanken al jarenlang activiteiten voor Zeeuwse jongeren, zoals een pub quiz, filmavond, panels of muziekbijeenkomsten. Intussen is ze ook aangesloten bij het jongerennetwerk van COC Zeeland, Jong & Out. Daar is ze coördinator voor de jongerengroep en begeleidt ze jongeren bij het organiseren van events.

Met haar ‘Tour d’Amour’ reist de van oorsprong Zeeuwse Eveline van de Putte het hele land door. Ze zet zich al jarenlang in voor ‘roze’ ouderen. Ze heeft twee boeken geschreven (Nieuwe namen, over oudere trans personen en Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen).

Op het Lodewijk College is de  Gender & Sexuality Alliance (GSA)  heel actief. Het Lodewijk College heeft zo’n 1.400 leerlingen en de activiteiten die deze groep organiseert worden voornamelijk door de leerlingen zelf ontwikkeld en uitgevoerd. Zij krijgen ondersteuning van een aantal docenten.

Jury

De jury van de Zeeuwse Parel bestaat uit president-directeur Anton van Beek van DOW West-Europa (vorige winnaar), Iris Vroegop van de regenbooggemeente Goes, regenboogambassadeur François Overdulve van de gemeente Kapelle en Leanne Gaalswijk van het Anti Discriminatie Bureau Zeeland. De prijsuitreiking past bij Coming Out Dag. Die besteedt aandacht aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (lhbt) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Deze dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden. Dit jaar organiseren Anti Discriminatie Bureau Zeeland en LHBT Netwerk Zeeland deze dag in Goes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief