Daniël Lodders, algemeen directeur van de Saman Groep.
Daniël Lodders, algemeen directeur van de Saman Groep. Foto: Kees Bennema

Saman bestaat 100 jaar: ‘Betaalbaar verduurzamen begint met communicatie’

Door: Erica van Strien Algemeen

ZIERIKZEE - Zestien jaar geleden stapte Daniël Lodders in het bedrijf van zijn schoonfamilie: een dorpsinstallateur met ongeveer twintig collega’s in de installatiebranche. Vandaag geeft hij leiding aan de Saman Groep en is de grens van driehonderd medewerkers gepasseerd. 

Als afstudeerproject verdiepte Daniël zich in de vraag hoe het bedrijf op de lange termijn minder conjunctuurgevoelig zou kunnen zijn en met welke producten en diensten. Warmtepompen, HRE ketels, zonnepanelen- en boilers bleken producten die goed aansluiten bij de installatiebranche. Het verduurzamen en comfortabeler maken van de woon- werk en leefomgeving van particulieren nam een vlucht.

Betaalbaar verduurzamen

Daniël is er glashelder over: “We willen de consument helpen met een antwoord op de vraag wat je thuis nodig hebt om duurzaam en comfortabel te kunnen wonen. Voor ons begint dat met goede informatievoorziening. Het gaat zo ver dat we zelfs zeggen ‘als iemand het niet koopt dan is dat ook prima, maar dan wel op basis van de juiste argumenten. Vanuit een ander perspectief besteden we aandacht aan de financiële bereikbaarheid. Dat is wel een grote zorg. Voor het merendeel van de mensen is het echt een uitdaging om het te kunnen betalen.
We vinden het belangrijk om voor de beste en betrouwbare leveranciers te kiezen. Dat heeft een dubbele motivatie. Een betrouwbare, duurzame relatie met leveranciers is ook goed voor de samenwerking en condities. Daarnaast voorzien we in beheer en onderhoud van onze producten. Als we continu wisselen van leverancier wordt de onderhoudsmonteur die op zaterdagmiddag ergens naartoe geroepen wordt er ook niet vrolijk van.”

Academie blijkt groeibriljant

“We zijn er trots op dat we jongeren na het Vmbo - die vaak best wel zoekend zijn - met een opleiding aan onze academie en goede begeleiding op de werkvloer enthousiast kunnen maken voor het vak. Als bedrijf kunnen we hen veel meer bieden dan een school. En ook daar hebben we in onze communicatie geen doekjes om gewonden.”

Met de explosieve groei van de Saman Groep blijft ook de onderlinge verbinding belangrijk. “Onze teams functioneren echt autonoom”, zegt Daniël. “Daarom zijn verbindingsmomenten extra belangrijk, vooral met verschillende vestigingen in Zuidwest Nederland en met mensen in de buitendienst.” Zelf probeert Daniël meerdere keren per jaar een dag echt fysiek mee te werken. “Telefoon uit, werkkleding aan. Het is een leuke en ontspannen manier om voeling te houden met de mensen die dagelijks ons visitekaartje afgeven. De oogst van dit soort dagen neem ik mee. Je hoort ook andere dingen. Wat me inspireert is sowieso de voldoening dat het mooi werk is wat we maken. Maar wat écht inspireert zijn de verhalen van de jongens over waar zij tegenaan lopen. Bijvoorbeeld ‘we krijgen dat stuk gereedschap, maar dat stuk is toch echt gewoon beter’. En dat maken we intern bespreekbaar.

Samen met alle medewerkers voelen we de urgentie om binnen de energietransitie en uitdagingen op dit vlak een rol van betekenis te vervullen. En ik vind het fantastisch dat we dat met zoveel collega’s mogen doen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief