Rens Hillebrand en collega Selwyn Lau.
Rens Hillebrand en collega Selwyn Lau. Foto: Coby Weijers

Rens Hillebrand wil dat mensen zeggen ‘dat is míjn schoenmaker’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Koning Willem-Alexander heeft het bedrijf van Rens Hillebrand, Schoenservice Hillebrand in Goes, benoemd tot hofleverancier. Een predicaat dat niet vaak wordt toegekend - Hillebrand krijgt het als vierde in Goes - want hiervoor moet een onderneming aan een hele rits voorwaarden voldoen.

Rens Hillebrand (39) werkt ruim twintig jaar in het familiebedrijf dat zijn overgrootvader in 1920 officieel liet registeren in het handelsregister. Sinds 2017 staat Rens als vierde generatie aan het roer van Schoenservice Hillebrand. Trots ontving hij vorige week het gevelwapen behorend bij het predicaat Hofleverancier. “Dit is een mijlpaal voor ons bedrijf”, sprak Rens. “Schoenmakers zijn er niet meer veel en daarmee ook weinig goede. Het is mijn streven dat mensen naast ‘dat is mijn bakker en dat is mijn café’, ook zeggen ‘dat is míjn schoenmaker.”

Daarvoor gaan Rens en zijn collega’s voor kwaliteit en vernieuwing. Met de modetrends verandert ook het werk in de schoenmakerij, illustreert hij. “Je krijgt steeds weer met nieuwe materialen en andere lijmen te maken. Als schoenmaker ben je nu bijna een halve chemicus.” Het is bijzonder dat het bedrijf ruim honderd jaar bestaat en daarbij nooit is verhuisd uit de Ganzepoortstraat 17. “Mijn vader en ik hebben het er wel eens over gehad, maar uiteindelijk weet iedereen ons hier te vinden. Het is wel een wens om nog eens een tweede zaak te openen.” Rens’ vader is overleden, maar wist dat zijn zoon de onderneming zou overnemen. Rens is inmiddels vader van Ilya (5) en zou het mooi vinden als hij in zijn voetsporen treedt. “Maar pushen zal ik hem niet. Dat hebben mijn ouders ook nooit gedaan.” Aanbevelen kan hij het vak wel. “Je maakt weer mooi waaraan mensen gehecht zijn, dus je ziet veel blije gezichten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief