Yael van der Puil hoort dat ze gewonnen heeft.
Yael van der Puil hoort dat ze gewonnen heeft. Foto: Pim Geerts

Influencer Yael uit Colijnsplaat: ‘Ook minder mooie kanten wil ik tonen’

Door: Jessica Rovers Algemeen

COLIJNSPLAAT – De 17-jarige Yael van der Puil uit Colijnsplaat heeft op het landelijke Kunstbende Young Creators Festival in de categorie ‘Influencer’ de eerste prijs in de wacht weten te slepen.

Om deze eerste plaats te veroveren moest Yael begin deze maand in Amsterdam de strijd aangaan met honderd andere jongeren die in diverse disciplines, zoals dans, expo, fashion, muziek, taal en theater hun act lieten zien. Eersteprijswinnaars krijgen, naast de felbegeerde Kunstbende Award, de mogelijkheid om op te treden op grote podia.

Kwetsbaarheid

Voor Yael was het de tweede keer dat zij meedeed aan Kunstbende, maar de eerste keer dat ze het tot aan de finale schopte. Dat zij ook nog eens de eerste prijs wist te veroveren, betekent veel voor de Havo-scholiere. “Ik weet nu dat ik gevonden heb, waar ik goed in ben”, vertelt Yael. “Ik moest in vijf minuten iets van mijn drie series laten zien. Het was best moeilijk om hier een compilatie van te maken. Ik maak podcasts waarin ik mensen interview die problemen hebben, vlogs met ‘behind the scenes’-beelden van hoe het is om zoiets te maken en ik schrijf gedichten om deze twee series te verbinden”.In het juryrapport wordt Yael op een mooie manier gecomplimenteerd. “Er stond in: ‘met jouw kwetsbaarheid heb je laten zien dat influencen draait om een verschil te willen maken. Door het groot en het tegelijkertijd klein en persoonlijk te maken’. Dat vond ik heel bijzonder om te horen. Ik ben nog maar pas begonnen met het maken van postcasts. Ik ben ambassadeur voor Kunstbende en in maart heb ik daar een uitzending van gemaakt ter promotie en zo ben ik eigenlijk het influencen ingerold”.

Doorbreken

Voor Yael ligt hier inmiddels een duidelijk motivatie aan ten grondslag. “Ik vind het belangrijk dat er over bepaalde dingen gepraat wordt”. Zo gaat een van haar podcasts over een van haar vriendinnen die aan een depressie lijdt en hiervoor in een kliniek in Noord-Brabant behandeld wordt. “Ik vind haar verhaal heel bijzonder, maar er zijn veel meer mensen die hiermee te maken krijgen en voor wie er bijvoorbeeld geen plek is. Dat probleem moet erkend worden, vind ik. Natuurlijk zitten er ook wel eens grapjes in en is het niet altijd zwaar, maar ik vind het heel belangrijk dat het de werkelijkheid op een eerlijke manier laat zien. Op sociale media zie je toch nog steeds vooral dingen die veel mooier voorgesteld worden dan ze echt zijn. Ik wil dat doorbreken met mijn vlogs. Het is niet altijd zonneschijn. Als ik er een keer helemaal doorheen zit, laat ik dat ook zien!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief