Kinderburgemeester Kris Rottier temidden van de manschappen.
Kinderburgemeester Kris Rottier temidden van de manschappen. (Foto: Erica van Strien)

Uitrukken en uitblazen bij Gemeentewerkplaats

HEINKENSZAND - Kinderburgemeester Kris Rottier (12) heeft deze zaterdagavond alleen een brugpieperfeest met Kitchen Junket dansen (afgeleid van Amerikaanse Square Dancing, red.) op het Ostrea Lyceum in zijn agenda staan. Groot is de verrassing dan ook als hij door burgemeester Gerben Dijksterhuis, begeleider Miranda Valk, brandweercommandant Ko van der Maas en twee manschappen wordt opgehaald in de tankautospuit van Heinkenszand. De aanleiding: de ingebruikname van de tijdelijke brandweerpost bij de gemeentewerkplaats aan de Dorpsstraat 102A. 


De oude brandweerpost aan de Stenevate in Heinkenszand zal binnenkort gesloopt worden. De nieuwbouw neemt ongeveer twee jaar in beslag. Tot die tijd zal de vrijwillige brandweer vanuit het terrein van de gemeentewerkplaats uitrukken.
Brandweerman Richard Hageman heeft de openingshandeling goed voorbereid. Om half 12 meldt hij op de portofoon een te blussen brandje. “Hallo 4736, ik heb voor u een brandmelding bij de gemeentewerkplaats in Heinkenszand’’. Per omgaande wordt de melding beantwoord met Wij zijn eruit met volledige bezetting, over.”

Naast de werkplaats biedt een goed geoutilleerde unit de manschappen alle faciliteiten die ze nodig hebben. Ze kunnen er douchen, wat eten, napraten en bijgeschoold worden. De rookmachine suggereert dat er een brandje geblust moet worden. Op het dak van de unit staan bordjes met een afbeelding van open vuur, die de jeugdige brandweerman door de kracht van de waterspuit omver laat gaan. Dan vraagt bevelvoerder en plaatsvervangend ploegleider Cees van Leeuwen of de kinderburgemeester samen met hem officieel de deur van de uitrukhal wil openen.

Bernard Haver verzorgt een rondleiding op het tijdelijke onderkomen van de manschappen. Voor de brandweerauto is een van de garages - recht voor het hek - aangepast en ingericht. “We hebben alles zelf gedaan. De wanden gezet, de mogelijkheid om binnendoor naar de facilitaire unit te lopen en in een paar zaterdagen de boel verhuisd. In de garage zijn open kledingunits gemaakt waar onze brandweeruniformen klaar hangen.”

Collega’s welkom

De vrijwillige brandweer bestaat momenteel uit 18 manschappen. Nieuwe collega’s zijn zeer welkom. Hoewel de titel ‘vrijwillig’ nogal misleidend is want de brandweer bestaat uit gespecialiseerde, gemotiveerde hulpverleners met een bovengemiddelde conditie. Bernard: “Die dynamiek als de pieper gaat. Leren, bijscholen, fit zijn en incasseren. Het is echt een roeping. Je bent na drie jaar opleiding volledig gediplomeerd. De keuringen zijn zwaar. We mikken vooral op mensen die het liefst hier op het dorp werken en ook weg mogen van de werkgever als het nodig is.” 

Bernard: “Onze Brandweervereniging heet De Koppeling. Een naam die behalve verwijst naar de koppeling tussen brandweerslangen ook actief werkt aan verbinding met elkaar houden. We zijn een hechte club.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>