Foto: Britta Janssen

Torentje van ‘t Soepuus in Goes de lucht in

GOES - Het torentje van het historische Soepuus aan de stadshaven in Goes is maandag weggetakeld voor restauratie.


De vernieuwing van het torentje is onderdeel van een totale opknapbeurt van ‘t Soepuus. Het gebouw aan de Kleine Kade deed tot 1809, toen door een sluis geen getij meer in de Goese stadshaven bestond, dienst als getijwaterkorenmolen. Al in 1484 stond er hier zo’n molen, maar het huidige gebouw is ontstaan uit de herbouw in 1554. 

In 1641 is het gebouw vernieuwd. Het torentje met slagklokje en het eenwijzer-uurwerk zijn afkomstig van de in 1855 gesloopte Oostpoort. De molen werkte op water dat door sluisjes in een gebouwtje naast ‘t Soepuus bij hoog tij in de Achterhaven werd verzameld. Bij laag tij stroomde het weer terug. In de kademuur van de stadshaven is met een boog aangegeven waar het water werd doorgelaten.

In de negentiende eeuw werd het gebouw gebruikt als gaarkeuken. Tot in de jaren dertig werd hier soep verstrekt aan de arme inwoners van Goes. Aan deze functie dankt het gebouw haar naam. Tegenwoordig kunnen gebruikers van de jachthaven terecht in het gebouw, dat een sanitaire ruimte heeft.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>