Pols foto's zijn te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.
Pols foto's zijn te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Pol Sangster uit Goes ‘hangt’ in Rijksmuseum

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Pol Sangster (18) uit Goes heeft een fotowedstrijd in het Rijksmuseum in Amsterdam gewonnen. Zijn foto’s zijn drie maanden te zien in het museum en hij mag een dag meelopen met fotograaf Henk Wildschut.

De wedstrijd is opgezet in samenwerking met Wildschut, die foto’s exposeert in het Rijksmuseum met het thema ‘Het nieuwe-oude-normaal’. De foto van Pol en de andere deelnemers aan de wedstrijd zijn daarbij ook tentoongesteld. Als winnaar mag Pol op stap het Wildschut en hij is het komend jaar huisfotograaf van scholieren.com. 

Eenzaamheid

Pol, scholier van Pontes Het Goese Lyceum, deed mee aan de dertiende editie van Document Nederland junior. Dat is een onderdeel van Document Nederland, waarbij via een fotoopdracht vanuit het Rijksmuseum een belangrijk actueel maatschappelijk thema in beeld wordt gebracht. Elk jaar wordt hiervoor een bekende Nederlandse fotograaf voor gevraagd en dit jaar is dat Henk Wildschut. “Al langere tijd documenteer ik huizen ‘s avonds, waarbij voor mij de eenzaamheid van corona goed naar voren kwam”, vertelt Pol. “Mijn ckv-docent stelde voor om de fotoserie op te sturen voor de wedstrijd en dat heb ik gedaan zonder er veel bij na te denken. Ik was allang vergeten dat ik ze had opgestuurd, toen ik een mail kreeg dat ik uitgenodigd was om naar het Rijksmuseum te komen om een expositie op te bouwen met negen andere jonge fotografen die ook uitgekozen waren. Ik heb twee workshops gehad, een gericht op het uitkiezen van de uiteindelijke selectie en het schrijven van een bijpassende tekst en een over het inrichten van de expositie.” Bij de officiële opening op 27 september kregen de jonge fotografen te horen wie er gewonnen had. “Van het voortgezet onderwijs was ik dat en van het mbo was dat Eveline van Hamond.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief