Peter Traas blijft weer zitten met zijn vuurwerk.
Peter Traas blijft weer zitten met zijn vuurwerk. Foto: Coby Weijers

Al zou Peter Traas willen stoppen met vuurwerk, dat gaat niet zo makkelijk

Door: Britta Janssen Algemeen

‘s-GRAVENPOLDER - Met voor het tweede jaar op rij een vuurwerkverbod lijkt de traditionele vuurwerkverkoop verder weg dan ooit. Maar al zou Peter Traas van Vuurwerkpaleis Zeeland in ‘s-Gravenpolder willen stoppen, hij komt niet van zijn 9500 kilo vuurwerk af. “Ik heb er zorgplicht voor en mag het niet vervoeren.”

Anderhalve maand geleden zag het ernaaruit dat er ondanks de coronacrisis geen vuurwerkverbod zou worden ingesteld voor deze jaarwisseling. Nu heeft Traas zijn webshop gesloten. “De hele winkel was klaar voor de verkoop en ik had 90.000 folders laten drukken. Ik mis nu 70.000, 80.000 euro aan inkomsten.”

Traas vindt dat de overheid een knoop moet doorhakken over het verbod en ondernemers duidelijkheid moet verschaffen. “Ik vergelijk het met de nertsenfok. Die fokkerijen kregen te horen dat er over vijftien jaar een verbod zou ingaan voor fokken van nertsen. Dan heb je de tijd om af te bouwen.” Vijftien jaar vindt Traas niet eens nodig om het netjes te regelen, het mag van hem ook korter. “De overheid zou het vuurwerk kunnen afkopen, want we moeten er wat mee. Onder meer de huur van de vuurwerkopslag loopt gewoon door en de tegemoetkoming van vorig jaar heb ik pas in oktober gekregen. En die dekt de folderkosten nog niet eens. Gelukkig hoef ik niet van de vuurwerkverkoop te leven, anders zou het helemaal zuur zijn.”

Het verbod is ingesteld, omdat ziekenhuizen naast coronapatiënten niet ook nog eens veel vuurwerkslachtoffers kunnen opnemen. Traas denkt dat het aantal vuurwerkslachtoffers zou meevallen. “Pijlen en knallers zijn verboden, maar de effecten daarvan hebben we nog niet kunnen meten door het vuurwerkverbod. Ik weet ook wel dat er slachtoffers vallen, maar mensen hebben in deze tijd ook iets leuks nodig.” Traas mist de gezelligheid van de verkoopdagen. “Zoals een man die voor 300 euro vuurwerk koopt en 100 euro van de gezamenlijke rekening pint en de rest contant afrekent om het thuis niet te hoeven vertellen. Je maakt van alles mee.” Hij ziet een vuurwerkdag in de zomer, als er geen coronagolf is, als mogelijke oplossing. “Om de branche overeind te houden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief