Foto: Annet Eekman

Nieuwe dierenambulance op de Bevelanden

GOES - Dierenwelzijn Walcheren krijgt een tweede ambulance en die gaat in Noord- en Zuid-Beveland rijden. “Er zijn zoveel dieren die hulp nodig hebben, dat we het niet meer redden met een ambulance vanuit Vlissingen.” Vrijwilligers die de Bevelandse dieren willen helpen zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden bij de organisatie.


Jolanda Lichtenberg (59) begon in 2016 met een dierenvoedselbank vanuit haar huis in Vlissingen. “Ik wilde de dieren en hun baasjes niet aan hun lot overlaten. Er bleek veel vraag te zijn naar diervoer voor de dieren uit minimagezinnen.” Het initiatief groeide en werd in 2020 omgezet tot Stichting Dierenwelzijn Walcheren. “De dierenambulance die toen in Vlissingen reed stopte en wij zijn het gat gaan opvullen. We rijden inmiddels ruim 200 keer per maand uit en we hebben 70 vrijwilligers.” Zij hebben taken als centralist voor het ontvangen van meldingen, chauffeur, dierverzorger en medewerker zoek- en vangteam. “Elk dier telt is ons motto. We rijden voor huisdieren, maar ook voor andere dieren, zoals vogels. Er zijn meer organisaties die dieren helpen, maar die gaan niet zo ver als wij. Daar waar anderen stoppen, gaan wij door.”

Zoek- en vangteam

Vanaf januari beschikt de organisatie over een tweede ambulance. Die wordt ergens op Noord- of Zuid-Beveland gestationeerd. “We hebben gemerkt dat er regelmatig vraag was naar een ambulance voor de Bevelanden. Daarnaartoe rijden vanuit Vlissingen kost veel tijd. Een tweede dierenambulance is daarom de oplossing.” Voor de bezetting ervan zijn vrijwilligers nodig. “Iedere vrijwilliger krijgt scholing en een uitrusting om zijn of haar taak goed te kunnen uitvoeren. Zo krijgen de mensen die op de ambulance rijden een cursus eerste hulp voor dieren, zodat zij dieren kunnen helpen en hun toestand kunnen beoordelen. Centralisten leren werken met het administratie systeem.”

Een redelijk nieuwe tak binnen de nog jonge stichting is het zoek- en vangteam voor vermiste dieren. “We helpen mensen met het zoeken naar vermiste dieren. Dat is soms een uurtje werk, maar het kan ook dagen duren. We gaan door tot het einde, want we willen het baasje en het dier weer met elkaar herenigen.” Soms is een dier overleden als het gevonden wordt. Dan baren de vrijwilligers het dier op en leggen het met een dekentje in een kistje, voordat ze het naar het baasje brengen. “Voor baasjes is het moeilijk om hun overleden dier te zien. Deze manier verzacht de pijn iets. Het zijn geen leuke dingen, maar het is fijn om nog iets te kunnen doen.”

Dierenvoedselbank

Intussen zoekt Dierenwelzijn Walcheren een grote locatie voor opslag van diervoer en verzorgingsmaterialen, zoals reisboxen en kattenbakken. “De dierenvoedselbank is toe aan groei, maar dat kan nu niet wegens ruimtegebrek. Hopelijk vinden we snel een grotere locatie, zodat ook minimagezinnen uit de Bevelanden gebruik kunnen maken van de dierenvoedselbank.”
De vrijwilligers zijn gedreven om samen de schouders eronder te zetten. “We zijn een lokale organisatie met oog voor wat hier nodig is. Daarom willen we ook in de Bevelanden dieren helpen. Het is nodig, dus we gaan ervoor. Wie doet er mee?”

Kijk voor meer informatie en aanmelden als vrijwilliger op www.dierenwelzijnwalcheren.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>