Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.
Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.

Bevrijdingsmuseum Zeeland werkt aan nieuwe afdeling

Door: Britta Janssen Algemeen

NIEUWDORP - Door de extra aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in Zeeland door de film ‘De Slag om de Schelde’ had het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp vorig jaar goede zaken kunnen doen. Maar door de coronamaatregelen was het museum een halfjaar dicht. “Als we het hele jaar door bezoekers hadden kunnen ontvangen, en ook groepen, hadden we een veel beter resultaat gehad”, zegt museumdirecteur Stef Traas, “maar we blijven positief.”

Musea konden vorig jaar pas half juni aan het nieuwe seizoen beginnen. En dan nog golden er beperkende maatregelen. “We hebben afgelopen zomer 19.500 bezoekers ontvangen”, vertelt Traas. “De zomer ervoor hadden we nog geen nieuw gebouw, dus we hebben geen referentiekader voor goede vergelijkingen.” Voor nu probeert het museum uit de kosten te komen, vertelt Traas. “Daarvoor maken we dankbaar gebruik van de steunpakketten.” Ondanks de voortdurende beperkingen, blijft Traas positief. “Wat je ook vindt van de maatregelen, ik ga ervan dat iedereen zo snel als mogelijk terug naar normaal wil. Ik hoop dat we vanaf dit voorjaar weer open kunnen en misschien eerder. En als veel Nederlanders straks weer vakantie vieren in eigen land, is dat ook goed voor ons.” 

Nu houdt het museumteam zich bezig met allerlei klussen, zoals de collectie fotograferen voor qr-codes en vitrines herschikken. “Vanaf volgende maand hebben we ook een afdeling over Schouwen-Duiveland, met bijvoorbeeld het verhaal van de Tien van Renesse. Dat ontbrak nog aan onze collectie.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief