Afbeelding
Foto: KNRM

KNRM Zeeland rapporteert in 2021 in totaal 279 reddingsacties

Door: Advertorial Algemeen

De 6 Zeeuwse reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kijken wederom terug op een jaar met in totaal 279 reddingacties. Vergeleken met 2020, toen werden er 293 acties uitgevoerd, verliep het afgelopen jaar iets rustiger. Vermoedelijk zorgden het slechte zomerweer en de opheffing van reisrestricties voor minder recreatie en drukte op en bij het water. 

Ruim 175 Zeeuwse vrijwilligers stonden afgelopen jaar 24 uur per dag, zeven dagen per week onder alle omstandigheden klaar om mensen en dieren in nood op het water te helpen. Door alle coronamaatregelen hadden vrijwilligers nog steeds te maken met andere werkomstandigheden dan ze gewend zijn. Oefenavonden konden niet altijd doorgaan en er werd in sommige periodes gevaren met een minimum aan bemanningsleden en in vaste ‘bubbels’. Ondanks de beperkingen zijn alle reddingstations volledig inzetbaar gebleven.

Acties door Zeeuwse stations
Veere was net als vorig jaar het drukste Zeeuwse station en rukte 71 keer uit, tegenover 78 keer in 2020. Opvallend was het grote aantal acties (35) voor hulpverlening aan zeil- en motorjachten. Geringe kennis bij watersporters over de markering van de vaargeulen op het Veerse Meer verklaart een groot deel van de oorzaken voor deze acties.Minder acties dan vorig jaar werden genoteerd voor de KNRM-stations Hansweert, Neeltje Jans en Westkapelle. Wel waren er bij Neeltje Jans veel hulpvragen (33 van de 69 acties in totaal) van kajuitzeilboten, motor- en sportvissersboten. De sterke stroming bij de Oosterscheldekering is en blijft een omstandigheid die watersporters snel in problemen kan brengen. Bij station Westkapelle waren het vooral strandbezoekers die in nood kwamen (bij dit station 20 van de in totaal 31 Zeeuwse acties met hulpverlening aan deze groep). Bij Breskens en Cadzand was het aantal acties groter dan in 2020. Bij Breskens 52 (tegenover 48 in 2020), met vooral veel hulpvragen van zeil- en motorjachten, sportvissersboten (30) en bij Cadzand 31 (tegenover 25 in 2020).

Opvallende acties
Een van de meest in het oog springende acties was de inzet van KNRM-reddingboten van Hansweert en Neeltje Jans, samen met een politievaartuig en een bergingsvaartuig, bij het in veiligheid brengen van 21 Belgische Zeescouts op 26 juli 2021, tijdens een hevige storm op de Oosterschelde. Een opvallende grootschalige actie was de inzet in de nacht van zondag 3 op maandag 4 juli 2021. Toen zijn reddingboten van de KNRM-stations Breskens, Cadzand en Westkapelle, samen met vaartuigen van de politie, loodswezen en een helikopter uitgerukt voor een zwemmer die vermist was opgegeven. Tijdens een grootschalige zoekactie is de zwemmer helaas niet gevonden, maar werd later wel levenloos op het strand aangetroffen.

Preventie krijgt meer aandacht
Gerichte aandacht voor veel voorkomende oorzaken van noodoproepen, zoals gebrek aan kennis (denk aan navigatiefouten) en ervaring (minder goede reisvoorbereiding), zal bij de KNRM in voorlichtingsactiviteiten meernadruk krijgen. Ook samenwerking van de Zeeuwse KNRM-stations met de Zeeuwse Veiligheidsregio heeft er toe geleid, dat de risico’s per vaar- en werkgebied bij ieder KNRM-station in Zeeland duidelijk in beeld zijn gebracht. Zie https://www.zeelandveilig.nl/veiligaanzee.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief